Del 19 de juliol al 4 d’agost els jardins noucentistes Terramar de Sitges acolliran la segona edició del festival Jardins Terramar de Sitges. Amb una única edició aquest certamen ha aconseguit fer-se un forat entre el rànquing dels cinc festivals més importants de Catalunya gràcies, en bona part, a l’emplaçament singular on se celebra i a un cartell musical de primer nivell.
1. Nou espai Pop Up
Enguany, suma a les seves particularitats un nou espai, el Pop Up, d’accés gratuït i que té per objectiu esdevenir un aparador del talent local. És una manera a través de la qual la productora del festival, Jet Entertainment, vol apropar el Terramar a la vila perquè tothom se’l senti seu i, alhora, reivindicar la història de Sitges com a pol d’atracció de la cultura i l’art.
El Jardins Terramar vol esdevenir el festival de referència de la costa de Barcelona i les seves comarques d’interior, per això s’erigeix com molt més que una proposta musical i busca consolidar-se com una experiència única de lleure, cultura i gastronomia. Prioritzant la sostenibilitat i el respecte cap a un espai que enguany commemora els seus cent anys, el festival s’estructura en tres grans zones: un auditori principal a l’aire lliure, amb capacitat per a 2.300 persones, situat a 60 metres del mar i en el qual actuaran tretze artistes; un village ubicat a l’espai central dels jardins, al voltant de les basses i on els assistents als concerts podran passejar, relaxar-se, menjar o fer una copa; i finalment, sota l’arbrada, el Pop Up, amb dos escenaris on cada dia de festival es programaran també concerts i espectacles, on hi haurà una zona de market i un espai de food trucks.
2. Un cartell eclèctic
El tret de sortida al Jardins Terramar de Sitges el donarà, el 19 de juliol, la jove Aitana, l’artista revelació del moment a l’Estat espanyol i amb major projecció internacional. Sitges serà el primer concert de la seva gira “Play Tour” a Catalunya. Amb 18 anys acabats de fer, Aitana va ser una de les guanyadores del programa televisiu Operación Triunfo i els seus temes l’han fet batre rècords digitals i acumular xifres mai assolides per un artista nou a Espanya.
L’endemà el protagonista del festival serà el porto-riqueny Luis Fonsi, un dels màxims referents de la música llatina dels darrers anys. Al Jardins Terramar arribarà amb la seva gira mundial “Vida World Tour” interpretant els títols del seu darrer treball Vida, el disc més important de la seva carrera, tal com ell mateix explica. Durant el concert no faltaran grans hits com Despacito, Échame la culpa, Calypso, Imposible o Sola.
Diumenge 21 de juliol estarà dedicat al públic més familiar, ja que el festival ha programat l’espectacle La Família del Súper 3 a l’illa de les tortugues, una història plena de música i aventures protagonitzada pels membres de la televisiva família del Súper 3 i amb el respecte cap a la natura i la sostenibilitat com a fil conductor.
Una de les nits que promet ser emotiva serà la del 25 de juliol. La cantautora Joan Baez i el seu “Fare Thee Well… Tour 2019” envairà l’escenari del Jardins Terramar. Baez és una de les màximes exponents del folk i de la cançó de protesta de l’escena musical mundial, coetània de Bob Dylan i autora de cançons emblemàtiques com Diamonds & Rust, Farewell, Angelina, Gracias a la vida o Love Song to a Stranger, entre moltes altres. El de Sitges serà un dels darrers concerts que Baez farà abans d’acomiadar-se definitivament dels escenaris.
Uns altres artistes que també actuaran al festival en la que podria ser la seva darrera gira són el Dúo Dinámico, que actuaran el dia 3 d’agost. Després de seixanta anys de carrera, el Manuel de la Calva i el Ramón Arcusa Alcón deixaran empremta al Jardins Terramar de Sitges en un concert en el qual no faltaran grans clàssics del duet com Quinze años tiene mi amor, Quisiera ser, Perdóname, Bailando el twist, o Amor de verano.
El 26 de juliol actuarà a l’auditori principal un virtuós guitarrista de swing, jazz i rithm&blues: el nord-americà George Benson. Amb més de 40 anys de trajectòria artística, el concert de Sitges serà l’únic que oferirà en tot l’Estat espanyol. L’endemà serà la música simfònica la que s’apoderarà dels Jardins Terramar, de la mà de la Film Symphony Orquestra (FSO). Com a mostra de la bona sintonia del festival amb el Sitges Film Festival, l’organització ha programat el concert “Especial John Williams”, en què la FSO repassarà durant més de dues hores les obres més conegudes del compositor John Williams, un dels més oscaritzats i destacats de tots els temps. Star Wars, Tiburón, Superman, ET, La llista de Schindler i Harry Potter seran alguns dels temes que oferirà aquesta orquestra dirigida pel carismàtic Constantino Martínez-Orts (vegeu requadre).
Un dels grans noms del pop internacional dels anys 80 i 90 actuarà al Jardins Terramar el 28 de juliol. Es tracta de Rick Astley, que pujarà a l’escenari acompanyat de la seva banda i interpretant un repertori de grans èxits encapçalats pel seu gran hit Never Gonna Give You Up, així com temes del seu últim àlbum. Dos dies després, el 30, i amb les 2.300 entrades ja esgotades des de fa setmanes, la millor banda de tribut de Queen, God Save The Queen, liderada per l’argentí Pablo Padín, oferirà un concert per recordar els temes més emblemàtics de la mítica banda britànica. I encara per als nostàlgics, en aquest cas del pop i rock nacional dels vuitanta, el 31 de juliol arribaran els Hombres G. La mítica banda madrilenya liderada per David Summers, estarà al festival dins la seva gira “Resurrección”.
L’1 d’agost el cantautor Melendi, una de les figures més rellevants del pop-rock espanyol dels darrers temps, farà escala a Sitges amb la seva gira “Mi cubo de Rubik” i els grans hits d’una trajectòria d’èxit. L’endemà serà el torn de Morat, la formació colombiana que s’ha convertit en temps rècord en el grup de folk pop més important de tota Amèrica Llatina i l’Estat espanyol. Al Terramar, Morat presentarà el seu segon treball discogràfic titulat “Balas perdidas”, amb el qual han aconseguit ja un doble Disc de Platí i han registrat centenars de milions de reproduccions a Youtube.
Tancarà el Jardins Terramar la cantant gaditana de flamenc Niña Pastori, que amb una carrera brillant de 22 anys i amb més de dos milions de còpies venudes farà parada a Sitges amb la seva gira “Bajo tus alas”.
3. “El concert és una experiència immersiva, volem que el públic vegi Tiburón escoltant la banda sonora”
Entrevista Constantino Martínez-Orts, director de la Film Simphony Orchestra
Després de nou mesos de gira i d’omplir auditoris en més de trenta ciutats de l’Estat espanyol i Portugal, la Film Simphony Orchestra (FSO) arriba al festival Jardins Terramar en el que serà el seu darrer concert. Ho farà fent un recorregut per les millors bandes sonores del compositor John Williams. Star Wars, ET, Indiana Jones, La llista de Schindler i Superman seran alguns dels clàssics dels quals es podrà gaudir el pròxim 27 de juliol.
Amb el concert al festival Terramar Sitges posaran punt final a una gira que els ha portat per 30 ciutats diferents. Quina valoració fa del Tour Especial John Williams?
Excepcional, estem contentíssims. 100.000 persones han pogut gaudir de gairebé sis hores del repertori del compositor John Williams. Hem pogut fer un recorregut per la seva millor filmografia.
Aquesta és la seva segona gira al voltant de l’obra de Williams. Què l’empeny a fer-ho, és la seva admiració cap al compositor? Potser la voluntat de reivindicar les bandes sonores?
Una mica tot plegat. Per una banda ens mouen les ganes de fer divulgació musical, pretenem apropar la música simfònica al gran públic utilitzant la música de cine i el cine com a fil conductor; per l’altra, hi ha també una passió personal per la música de cine i, molt especialment, per l’obra Williams.
Què tenen les bandes sonores de Williams
que no tenen altres?
Quan s’aborda una partitura de Williams es nota amb diferència que hi ha una mà experta. Mira que han passat partitures per les meves mans i per les de l’orquestra, però cada partitura de Williams és una obra mestra. En termes d’estructura i arquitectura musical, són obres molt ben concebudes.
Creu que les bandes sonores tenen el reconeixement que es mereixen?
Penso que en aquest país la FSO ha fet molt per donar a conèixer la música de cine i posar-la, d’alguna manera, de moda. Fa set anys que treballem intensament per apropar les bandes sonores al gran públic. Per nosaltres la música de cine no té res a envejar respecte a la música clàssica, és una música excel·lent i ens encarreguem de donar-li la difusió i el respecte que es mereix.
La posada en escena del concert és molt diferent de la d’altres concerts d’orquestres simfòniques…
El que nosaltres plantegem és una experiència immersiva, per això utilitzem un vestuari diferent que trenca amb el rigor del frac, més propi del segle XIX que del XXI. També portem un gran muntatge d’il·luminació i jo mateix, a banda de dirigir tinc un paper de presentador, ja que m’encarrego d’introduir i comentar totes i cadascuna de les obres perquè el públic faci una escolta molt més activa.
En definitiva, el que nosaltres pretenem és que els espectadors quan escoltin, per exemple, la peça de Tiburón, vegin també la pel·lícula, s’hi transportin a través d’una immersió total.
Què veurà el públic del festival Terramar el pròxim 27 de juliol?
Gaudirà d’un concert d’unes dues hores i mitja amb un repertori que inclourà les millors obres de Williams: Star Wars, Indiana Jones,
El violinista a la teulada, La llista de Schindler, Parc Jurassic, ET… Farem un recorregut per la filmografia del compositor passant per diferents gèneres i sense oblidar cap dels seus grans títols.
4. “Volem que el Terramar sumi pel territori”
Carles Gilibets i Joan Ramon Rodríguez,
codirectors del festival Jardins Terramar de Sitges
Amb només una edició, el Jardins Terramar ja s’ha fet un lloc entre el top 5 dels festivals musicals de Catalunya. Com s’aconsegueix aquesta fita en només un any?
Treballant molt i durant tot l’any amb un equip professionals amb una llarga experiència en diferents àmbits de la música (producció, contractació, màrqueting, comunicació…). Quan vam començar teníem molt clar que, sent els últims d’arribar, caldria fer molt bona feina de comunicació per situar Jardins Terramar al mapa de festivals; estem molt satisfets d’haver-nos pogut fer un forat en aquest rànquing, aconseguir-ho no ha estat gens fàcil, sobretot tenint en compte la quantitat i qualitat de festivals que hi ha a Catalunya. A partir d’aquí encara hem de fer molta feina més per ressaltar els atributs que fan del Terramar un festival especial.
Què fa diferent el Jardins de Terramar de la resta de festivals que s’organitzen arreu del país?
Hi ha tres punts essencials, en primer lloc la marca Sitges que ja ens distingeix de la resta de Catalunya i porta incorporat un segell de cultura; aquesta vila és referència a nivell mundial de molts artistes que hi tenen el seu espai de creació. Un altre factor que ens diferencia és els centenaris jardins de Terramar, un espai realment singular i de gran valor, un model de ciutat jardí únic a tot l’Estat i que ens marquen una manera de concebre i construir el festival diferent de tots els altres. Finalment, hi ha la combinació d’un cartell amb artistes de primer nivell junt amb la possibilitat de gaudir de tot el talent local de Sitges i el territori. Aquest darrer punt, al qual nosaltres anomenem Pop Up, només el té el festival Jardins de Terramar.
En què consisteix aquest espai Pop Up?
És un espai dins els jardins, d’accés gratuït i que té per objectiu mostrar la riquesa cultural de Sitges en tots els àmbits: pintura, música, dansa, artesania…, i dona cabuda també als emprenedors locals relacionats amb la cultura. Al Pop Up s’accedeix per una entrada diferent de la del públic que va als concerts i estarà oberta de 7 a 12 de la nit totes les nits del festival. Aquesta zona té vida i contingut propi, amb dos escenaris i un espai de mercat i exposició.
Es faran concerts al Pop Up?
I tant! Cada dia que a l’auditori gran hi hagi concert, al Pop Up n’hi haurà un o dos i d’estils similars als del festival. La programació l’hem elaborat amb la col·laboració d’una entitat local que es diu Palmera Torta. A Sitges parlar de talent local és parlar de gent de tot el món, per això la gent que vagi al Pop Up es trobarà artistes vinguts d’arreu (sitgetans, catalans, espanyols, alemanys, nord-americans…), realment hi haurà molta qualitat i estem convençuts que el públic farà grans descobriments i d’alguns artistes que hi participaran segur que en sentirem parlar en un futur.
El cartell del programa és molt eclèctic i divers: folk, rock, pop, música simfònica, espectacle familiar, etc. Què heu tingut en compte a l’hora de programar aquests concerts i no uns altres?
Busquem diversitat d’estils per arribar al màxim de públic possible. A partir d’aquí cada any ens fem uns esquemes dels artistes que ens agradaria portar i comencem a treballar. No és fàcil elaborar el cartell perquè hi ha molta competència de festivals, però l’espai ens ajuda molt i aquest any hem notat que l’emplaçament agrada molt als artistes. Sitges comença a ser una plaça important a l’hora d’atreure artistes.
Quantes entrades posen a la venda el festival Jardins Terramar?
30.000 i a hores d’ara ja en tenim pràcticament el 60% de venudes. Estem molt contents perquè tot just estem començant la campanya de promoció i ja hem venut un 30% més d’entrades que l’any passat. Hi ha espectacles, com God Save the Queen, per als quals ja fa un mes que s’han exhaurit les entrades.
Quant públic espereu rebre entre el dels concerts i el de l’espai Pop Up?
L’any passat calculem que van passar pel festival unes 19.000 persones i enguany creiem que podem arribar als 25.000 assistents als concerts més totes les que puguin passar pel Pop Up. La nostra idea és que passin entre 1.000 i 1.500 persones per aquest espai. Si els números es compleixen, podríem pràcticament triplicar l’afluència i passar de 19.000 persones a gairebé 40.000. Pot ser un salt molt important per al festival.
També per Sitges el festival pot esdevenir un nou pol d’atracció…
El que volem és sumar, portar visitants a Sitges, col·laborar en el fet que els que venen de fora hi facin estada d’un parell de dies. També estem començant a treballar per proposar als visitants experiències enoturístiques per completar el dia. Volem que el Terramar acabi sumant per al territori i que esdevingui el festival de referència de la costa de Barcelona i també del seu interior (Alt Penedès, Anoia, Bages…). Hem de ser capaços d’atreure gent de tot Catalunya, d’Espanya i d’arreu del món.
A Catalunya es calcula que es posaran a la venda uns quatre milions d’entrades de festivals musicals. Realment hi ha prou gent per omplir tots aquests festivals?
Bona part d’aquest públic arriba de l’estranger. Acaben de fer el Primavera Sound i més del 70% dels assistents eren estrangers, és un volum de gent molt alt i de festivals d’aquest estil n’hi ha uns quants. A Catalunya hi ha molt volum de festivals i de prestigi, però això demostra que funcionen, no hem d’oblidar que el punt de trobada amb els artistes són els festivals.