La festa major del 35è aniversari dels Gegants de l’Arboç

0
2562

Aquest cap de setmana tenen lloc els actes centrals d’una de les poques festes majors de Catalunya catalogades com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, com a símbol de la conservació de les seves tradicions i el seu folklore. La Carretillada que protagonitzen els Diables és un dels actes àlgids que es repeteix cada any i que atreu més públic, arbocenc i també vingut de fora. Però enguany hi ha molts altres al·licients complementaris als actes típics de la festa major.

35 anys de gegants nous

Els gegants nous de l’Arboç celebren enguany el seu 35è aniversari i, a més, el Ball dels Gegants commemora el desè aniversari de la seva estrena. Per aquest motiu, el programa d’actes de la festa major de 2019 els homenatja dedicant-los la portada.

Amb motiu de l’efemèride, la parella de Gegants, el Chabran i la Llúcia, ha passat part del mes d’agost al taller de l’artista local Joan Tuset, que els ha restaurat fent-hi millores amb pintura a l’oli. L’any passat es va encarregar de fer el mateix amb els nans, el vell, la vella, l’antipàtic i el rialler, amb motiu del seu 75è aniversari.

Aquests són els gegants nous, perquè els antics tenen molt més recorregut. L’activitat gegantera de l’Arboç es remunta a l’any 1770. A les Notes històriques de la parròquia i vila d’Arbós, de mossèn Gaietà Viaplana, apareix la primera referència: “El dia 23 de gener de 1770 se celebrà un solemne Ofici, assistint-hi 50 sacerdots entre seculars i regulars… La processó del Santíssim se celebrà a la tarda, precedida dels gegants, flabiol i tamborins…”.

L’any 1827 es van estrenar el Chabran i la Llúcia. Ella simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina. El gegant rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, l’any 1808, i que va ser molt cruel amb la vila de l’Arboç. Avui en dia, la parella de gegants antics estan catalogats com a Peces de Patrimoni per part de la Generalitat i el 1984 van ser substituïts per una rèplica exacta, construïda per Xavier Jansana, que és més lleugera i amb algunes modificacions en la seva estructura interna perquè els gegants fossin més manejables. Aquesta nova parella és la que avui en dia actua dins i fora de la població i només es fa ús dels gegants vells per a ocasions especials, com la festa major. Des de l’any 2003 els gegants vells estan ubicats en unes vitrines al vestíbul de la Casa de Cultura de Can Rossell.

Possible castell de deu

Un altre dels grans al·licients de la festa major serà veure si els Castellers de Vilafranca són capaços de dur a terme el 3 de 10 amb folre i manilles en la diada castellera de diumenge al migdia, com ja van fer –i descarregar– els anys 2016 i 2017. Les ganes hi són.

D’altra banda, per primer cop, la Comissió Assessora del Protocol del Seguici Popular i Tradicional de la Vila de l’Arboç ofereix la possibilitat a tothom de formar part dels portants del patró, Sant Julià, en la processó de diumenge, amb la voluntat de crear un cos de portants de l’Arboç.

FER UN COMENTARI