Aquest dijous els viticultors han anat a la vaga per reclamar un preu just pel raïm i el vi base utilitzat per a l’elaboració de cava. Els pagesos es queixen davant la retallada del 28% del preu/quilo de raïm que les grans empreses cavistes els pagaran enguany.

La jornada de mobilització ha estat convocada per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès. I entre els manifestants, un gruix important de pagesos joves, “la nova generació”, com els anomenaven els més veterans. I la saba nova s’ha notat, sobretot a les portes del Consell Regulador, on els viticultors han abocat raïm i han ruixat les portes amb cava mentre penjaven una pancarta en la qual deia: “Consell regulador, ni regula ni fa res de bo”.

I és que els viticultors  denuncien que el Ministeri d’Agricultura, a diferència de com ha actuat amb altres denominacions d’origen, a la DO Cava no ha deixat que els consells reguladors regulessin les inscripcions d’hectàrees, i això ha provocat el desequilibri actual entre l’oferta i la demanda. I aquest desajust  és el que han aprofitat les principals empreses cavistes per abaixar els preus. “Fa deu anys es venien 245 milions d’ampolles de cava i hi havia 33.500 hectàrees inscrites a la DO Cava, avui es ven la mateixa quantitat d’ampolles però les hectàrees han augmentat fins a 38.500”, denunciava Joan Pascual, de l’Associació de Viticultors del Penedès.

La jornada reivindicativa començava a Sant Sadurní amb concentracions davant de Codorniu i de Freixenet. A Codorniu els representants de les entitats convocants  eren rebuts per Ramon Raventós, director general de Raventós Codorniu, el qual allargava la mà a continuar mantenint converses amb els viticultors. A Freixenet, en canvi, no els rebia ningú. Posteriorment anaven fins a l’Ajuntament de Sant Sadurní on tot el govern els rebia per mostrar-los el seu suport.

A Vilafranca arribaven a les dues del migdia i els tractors ocupaven tota la rambla; els manifestants es van concentrar a la plaça de la Vila, on els van rebre i mostrar el seu suport l’alcalde accidental, Joan Manel Montfort, i dues regidores republicanes.

La següent parada va ser la seu del Consell Regulador, on els manifestants van abocar raïm a les portes. Dins els va rebre el president, Javier Pagès, que segons ha transcendit els va mostrar la seva solidaritat amb el sector, alhora que els viticultors li demanaven celeritat a l’hora d’impulsar el nou pla estratègic que aposta per la zonificació.

La jornada acabava a la tarda amb una concentració davant dels cellers Torres i  García Carrión. Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya  manifestava que a partir d’ara “ens ve un treball llarg que requerirà molta paciència, il·lusió, imaginació i capacitat de diàleg”.

Preu per sota cost

En el manifest els pagesos denuncien que “el preu fixat per les grans empreses respon a una lògica globalitzadora. Els productors ens oposem al fet que les ampolles comercialitzades sota l’empara de les DO continguin producte que ha estat remunerat per sota costos de producció. El segell de les DO ha d’assegurar que el que hi ha a dins és viable”.

Els viticultors calculen que només els costos de producció del raïm estan entre els 35 i els 40 cèntims. Enguany Freixenet els pagarà a 0,33 euros/kg el raïm amb caixa i a 0,30 el de granel. Codorniu els pagarà 0,44 euros pel raïm ecològic, 0,38 pel de conversió (en procés d’esdevenir eco) i 0,35 pel convencional, amb un compromís de mantenir aquests preus durant els pròxims cinc anys.

 

FER UN COMENTARI