L’Ajuntament de Vilanova posa setge a l’abocament d’andròmines al carrer

0
773
Sofàs abandonats davant d'un contenidor (foto: arxiu La Fura)

L’Ajuntament de Vilanova impulsarà a partir de la setmana que ve una campanya de sensibilització ciutadana per tal que hom faci bon ús dels contenidors de la brossa, és a dir, que es llenci la brossa al contenidor que pertoca, segons la fracció, i que no es deixin mobles i andròmines al carrer, ja que es pot fer una trucada perquè els vagin a recollir i també cada barri té un dia a la setmana per deixar-los al carrer, en les zones de recollida. I és que són moltes les bateries de contenidors al costat de les quals es poden trobar, damunt la vorera, tota mena de trastos abandonats.

La campanya informativa constarà d’adhesius als contenidors, missatges a través falques de ràdio i televisió, a les xarxes socials, i també es passa d’un inspector de Via Pública que controlava fins ara totes les àrees de contenidors, a tres, gràcies a uns plans d’ocupació. En cas d’incompliment, i de reincidència, les sancions per llençar escombraries al carrer poden arribar fins als 3.000 euros.

Models nous de recollida

Aquesta campanya s’impulsa a l’espera de la resolució dels dos estudis encarregats per l’Ajuntament en matèria de recollida de la brossa: un per implantar diferents models de recollida selectiva a la ciutat i un altre per avaluar si el servei es pot municipalitzar, gestionant el servei (amb el seu centenar de treballadors) des d’una empresa municipal o un organisme municipal. En el primer dels casos, la regidora de Medi Ambient Marta Jofra ha avançat que es vol implantar diferents tipus de recollida segons si el barri és més compacte (com el Centre o la Geltrú), si té poca densitat o si és periurbà. Un dels objectius dels canvis que s’implantaran a partir de l’any que ve és acabar l’any 2020 assolint un percentatge del 60% de recollida selectiva a Vilanova (actualment està estancada en el 37,8%). Jofra explica que se sap, per experiències d’altres municipis, que “on hi ha el model de recollida en contenidors, hi ha el topall del 40-45% que costa molt de superar” i per això ja pot assegurar que a les empreses que generen més brossa (bars, restaurants, indústria) s’hi plantejarà la recollida porta a porta; també buscaran fórmules per fer una recollida “individualitzada” en alguns barris, de manera que “s’incentivi la recollida selectiva premiant els que ho fan bé”.

En aquests moments, el contracte de la brossa està caducat, té pròrroga forçosa i en principi l’any que ve s’ha de fer una licitació nova. El cost actual del servei és de 8 milions d’euros, més dos milions més pel tractament del rebuig a l’abocador. Si es reciclés més, el cost global seria menor.

FER UN COMENTARI