Aquest cap de setmana tindrà lloc al conjunt monumental de Sant Martí la fira Sarroca Medieval, amb un mercat medieval de parades obertes dotze hores dissabte, d’11 del matí a 11 de la nit, i diumenge de 10 a 8. Un any més, l’accés es podrà fer tots dos dies a peu o bé amb el trenet llançadora que farà contínuament viatges amunt i avall des de l’avinguda del Castell.
Hi haurà, doncs, la recreació d’un mercadal cristià i d’un barri sarraí, i s’hi podrà comprar amb moneda pròpia, que es podrà bescanviar al punt d’informació. L’activitat comercial es complementarà amb actuacions itinerants al llarg del recinte a càrrec de la companyia de músics medievals Taraska, la companyia de joglars i malabars Malaboig i el Faquir Testa; atraccions medievals infantils; l’actuació de Ponça, la remeiera, com a conta-contes. A més, durant tot el dissabte es rostirà al mig de la plaça un porc sencer, que es podrà degustar a la nit.
Un dels punts forts serà la visita teatralitzada al castell, prèvia inscripció al punt d’informació. Durant la visita, centrada entre el període medieval i la Guerra de Successió, es podrà veure la Reina Sibil·la de Fortià i antics oficis medievals. També es parlarà de la resistència de Sant Martí Sarroca a l’exèrcit borbònic i es mostraran oficis del segle XVIII (elaboració de sabó, fer la bugada, elaboració de bales de plom, etc.).
A més a més, diumenge al migdia es lliurarà per tercer any el segell Pere III el Cerimoniós (una reproducció del segell reial existent a l’Acta de la Cort General de Catalunya del 19 de desembre de 1359, on hi ha la primera referència de l’existència de la Generalitat de Catalunya), a una destacada personalitat local que hagi destacat pels seus valors culturals i en favor de la societat. Enguany s’homenatjarà l’exregidor martinenc Francesc Puche, per la seva trajectòria en el món educatiu (va ser coordinador pedagògic a l’Escola Pia de Sarrià i director a l’Escola Pia de Sitges) i per la seva vinculació al teixit associatiu local (Coral Sarroca Nova, Societat El Centre). A més, per primer cop es lliuraran segells a dues personalitats no vinculades a Sant Martí, com són l’advocat Gonzalo Boye i l’activista Joan “Bonanit”, pel seu compromís transmetent un missatge d’optimisme davant del conflicte del procés sobiranista.