A hores d’ara a Catalunya hi ha 16 experiències en curs d’habitatge cooperatiu d’usuaris que sumen gairebé 280 habitatges. I és que l’interès per part de la ciutadania per aquest model d’habitatge és creixent, i també ho és el de l’administració pública. Amb l’objectiu de donar resposta a aquest interès, Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès-Garraf, va dedicar la sisena taula territorial de l’economia social a l’habitatge cooperatiu.

La taula va tenir lloc dijous de la setmana passada a la tarda a la Biblioteca Armand Cardona de Vilanova i van intervenir-hi diferents agents, tant de l’administració pública com de l’economia social i solidària (ESS). L’acte va comptar amb l’assistència d’unes quaranta persones també provinents de diversos àmbits: representants polítiques, tècniques de l’administració local, sòcies de cooperatives, emprenedores, ciutadanes, etc.

El model de cooperatives d’usuaris i usuàries d’habitatge es caracteritza per l’absència de lucre i la preservació de la propietat col·lectiva; per l’assequibilitat i la inclusivitat dels projectes, el foment de l’autogestió i la construcció de comunitat i la corresponsabilitat amb l’entorn i el dret a l’habitatge.

La taula territorial va començar amb la presentació d’un vídeo produït per Coopsetània al voltant de la taula rodona sobre habitatge “Respostes de l’ESS pel dret a un habitatge digne”, que va tenir lloc el mes de juny també a Vilanova. Amb aquest vídeo (penjat a la web coopsetania.cat i al seu canal de Youtube) es vol posar a l’abast de tothom les diferents aportacions que van sorgir.

Les ponències van anar a càrrec de Griselda Fernández, de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Vilanova, que va apuntar les polítiques actuals i les línies de treball que està tirant endavant en matèria d’habitatge l’Oficina. Miguel Borrego, advocat de Co-Housing Barcelona, va explicar les particularitats del marc legal a què han d’ajustar-se els projectes d’habitatge cooperatiu. Des de La Dinamo Fundació, Ferran Aguiló va dir que amb la finalitat que el model avanci, cal superar encara algunes limitacions del marc legal i incrementar les mesures públiques de foment. Davant d’aquesta realitat, des de La Dinamo s’aposta per intensificar l’impuls de polítiques públiques i mecanismes de col·laboració pública-cooperativa que facilitin el naixement de nous projectes.

L’encarregat de cloure l’acte va ser el regidor d’Habitatge de Vilanova, Francesc-Xavier Serra, que va anunciar que el govern local aposta per la promoció d’habitatge cooperatiu i està intentant tirar endavant projectes de la mà de cooperatives que han impulsat habitatges cooperatius en altres ciutats del país.

FER UN COMENTARI