L’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat en audiència pública la proposta de pressupost per al 2020 que preveu portar a aprovació en el ple del proper 17 de desembre. La xifra consolidada amb la qual es vol treballar l’any que ve és de 56,2 milions d’euros, un 3,1% més respecte el de 2019. Per partides, les que més s’incrementen són les de manteniment d’espais públics i les de promoció econòmica, amb un 10% més de dotació cadascuna d’elles.
“Es tracta d’un pressupost a cavall entre l’anterior mandat i aquest primer any del nou, de fet els objectius són els mateixos que en l’anterior legislatura: garantir els gairebé 60 serveis públics municipals i posar el ciutadà com a prioritat “, anunciava el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz.
Que són uns pressupostos entre la legislatura passada i l’actual es es fa evident, sobretot, en el capítol d’inversions, ja que moltes de les pressupostades enguany són finalitzacions de projectes començats anteriorment com l’amplicació del Vinseum, la construcció de l’annex al pavelló de la Gamba (3,8 milions d’euros) o la urbanització de la llosa sobre el ferrocarril (2,5 milions d’euros, una part dels quals amb partides de romanent del 2019). En total per al capítol d’inversions l’equip de govern preveu destinar 7,3 milions als quals se n’hi sumarien 2,8 més amb partides de romanent i que a més de les actuacions ja indicades haurien de servir per fer front al carril bici per interconnectar la vila i els polígons industrials de la zona sud (1,4 milions d’euros), a la rehabilitació d’habitatges per a ús social, a la millora de la xarxa d’aigües i sanejament, a l’impuls d’energies renovables en equipaments públics (280.000 euros), al desenvolupament tecnològic per anar cap a una administració electrònica (250.000 euros), al control d’abocaments incontrolats a rieres i medi ambient (1,3 milions d’euros), a les millores al Mercat de la Carn per donar-li un nou impuls, a la construcció d’un skate park a prop de la llosa, a millores en equipaments de la zona esportiva o a l’equipament de reposició per als serveis municipals (500.000 euros).
Des del govern s’insisteix que l’augment d’1,6 milions d’euros del pressupost 2020 respecte el de l’any anterior és possible gràcies a les noves vies de finançament que s’han aconseguit per fer front a les inversions i a l’increment de l’activitat econòmica que permès augmentar lleugerament els ingressos municipals, “en cap cas hem augmentat la pressió fiscal”, destacava Ruiz.
Pel que fa a les despeses, encapçalen el rànking el manteniment dels espais públics, dotat amb 7 milions d’euros (un 10% més que l’any passat), seguit d’educació amb 5,8 milions d’euros (un 7% més de dotació), convivència i civisme amb 5,2 milions (5% més), drets socials amb 4,7 milions, promoció econòmica amb gairebé 4 milions (un 10% d’increment respecte al 2019) i Cultura amb uns altres 3,97 milions.
La majoria dels grups de l’oposició reclamen que destini una partida econòmica als pressupostos participatius. A la proposta presentada per govern no es contemplen. En aquest sentit, el regidor Aureli Ruiz, apunta que el govern està estudiant obrir canals de participació fiables i anota que podria optar per recursos que proporcionen altres administracions com la Diputació de Barcelona o la mateixa Generalitat.