Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, el 3 de desembre, voldria fer un esment especial a l’Ajuntament de Vilafranca. Soc estudiant d’Educació Social i una de les assignatures fa referència a l’accessibilitat.
Cada matí agafo l’autobús per anar a Barcelona i aparco davant de l’arxiu municipal. Una de les voreres de l’avinguda d’Europa estava malmesa i deteriorada, la qual cosa dificultava el pas. Vaig escriure una queixa formal a través del formulari d’atenció al client de l’Ajuntament, i la seva resposta, molt ràpida, no em va deixar indiferent. Van comentar-me que informarien el departament corresponent, i si s’esqueia, ho solucionarien. La meva gran sorpresa va ser quan al cap d’una setmana el personal de manteniment hi estava treballant i la deixaven accessible. Accions com aquestes animen a creure que no està tot perdut, una ciutat accessible és possible!
No obstant això, Vilafranca necessita millorar i adequar tota la vila per tots els ciutadans i ciutadanes. La igualtat d’oportunitats ha de ser una realitat, dissenyant accions que permetin trencar barreres físiques, socials i psicològiques. La diversitat és riquesa social i la integració de totes les persones un benefici social, econòmic, polític i cultural per a tots i totes.
Les persones amb diversitat són més vulnerables a la mobilitat per la ciutat, i per això l’accessibilitat i la inclusió són drets fonamentals reconeguts per la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. És important seguir treballant per la sensibilització social cap en una societat més inclusiva, participativa i accessible. Així doncs, han de poder accedir a una vida independent i participar de forma activa en el desenvolupament de la societat.
Laia Moreno Domènech
Vilafranca del Penedès