L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes portarà a aprovació del ple municipal de la setmana que ve una normativa específica que s’ha redactat per als habitatges turístics al municipi. Prèviament, el Consistori havia fet un any de suspensió de llicències noves.
L’estudi previ fet per la Corporació local constata que dels 13.822 habitatges que hi ha al conjunt de Sant Pere de Ribes, 352 són turístics. El 2,54% del total. No estan repartits per igual a tot el municipi. La majoria són en urbanitzacions prop de Sitges, en zones costaneres i al nucli de Ribes. Fins ara, l’alcaldessa Abigail Garrido assegura que no hi ha hagut problemes, però es vol posar la bena abans de la ferida i regular-ho perquè no surti de mare. I és que al 2015 n’hi havia cent, només, i en un any ja havia crescut a 200. El seu temor és que un increment massiu d’habitatges turístics pugui causar problemes de convivència, i també que facin augmentar el preu de l’habitatge, fet que repercutiria negativament en la població local.
La nova normativa que s’aprovarà la setmana que ve marca la xifra genèrica del 6,5% com a topall d’habitatges turístics que hi pot haver a Sant Pere de Ribes, però repartits de manera desigual. I tots tots han de ser unifamiliars aïllats, amb la qual cosa se n’evita la concentració
Es creen quatre zones diferenciades. Als nuclis urbans (Ribes i les Roquetes), n’hi pot haver un màxim del 2,5%, i han d’estar separats entre ells com a mínim a una distància de cent metres. Amb aquestes dues restriccions (i el fet que hagin de ser unifamiliars aïllats), n’hi caben ben pocs més.
En zones residencials properes als dos nuclis principals n’hi pot haver un 10%. A les urbanitzacions, el 15%. I en zona no urbanitzable, cap.
L’alcaldessa ha dit que el que no vol de cap manera és “que hi hagi un bloc de pisos turístics al costat d’un altre” perquè “la concentració d’activitat diferent a l’activitat diària crea un problema de convivència”.
L’Ajuntament considera que els pisos han de ser per a lloguer, per a residents fixos, no per a pernoctacions curtes. “Volem turisme, sí, però familiar i respectuós amb el medi ambient”, ha dit Garrido.
La regidora d’Habitatge Ana Herrera admet que la “pressió que exerceix la proximitat amb Sitges” és molt alta, per la qual cosa calia una regulació força restrictiva.