La CUP ha presentat una moció per ser debatuda en el proper ple municipal de Sant Sadurní que demana a l’Ajuntament l’impuls d’una cooperativa de serveis a les persones, amb la qual es podria treure del mercat negre persones que es dediquen a feines com la neteja domiciliària, l’atenció a la llar, fer cures o fer classes de repàs, entre altres. Però no només en proposa la creació, sinó que la CUP vol anar un pas més enllà i planteja que l’Ajuntament en sigui soci i s’impliqui amb la gestió directa.
El regidor Jordi Pujol assegura que, malgrat que el plantejament és innovador, és legal: “hem llegit la Llei de Cooperativisme de Catalunya 12/2015, ho hem consultat al programa Aracoop de la Generalitat, que els últims anys ha fet una aposta important per fomentar l’economia cooperativa, i ens confirmen que és legal i possible que l’ajuntament en sigui soci”. També ha fet la consulta a l’ateneu cooperatiu de l’Alt Penedès i Garraf Coopsetània. Si es dugués a terme, seria una iniciativa pionera a Catalunya.
Pujol ha dit que “l’economia submergida queda fora de tots els mecanismes del sistema laboral i quan tenen alguna dificultat, no tenen cobertura, o quan es jubilen, han estat treballant molts anys sense declarar i no han cotitzat”. Aquesta cooperativa “empoderaria socialment i individualment les treballadores d’uns sectors que són fortament feminitzats i que treballen en situacions precàries”, com joves i immigrants.
Més enllà de l’aportació inicial de capital, que ha de ser d’almenys 3.000 euros, la CUP creu que l’Ajuntament s’hauria d’aportar infraestructura, gestió i assessorament a la cooperativa.