El 2019 el Vinseum va sumar la xifra més alta de visitants dels darrers 20 anys. En total van visitar aquest equipament 36.507 persones, unes quatre-centes més que l’any anterior. Aquest increment s’explica, en bona part, a l’augment de públic de les exposicions temporals (especialment Sireni & Co, una de les tres que es van programar el 2018 de producció pròpia) i de l’activitat cultural del museu.

Respecte a les exposicions temporals, un total de 8.492 persones van visitar les cinc propostes programades pel Vinseum, tres de les quals de producció pròpia. La que més bona resposta de públic va tenir va ser Sireni & Co, amb 3.877 visitants. Amb tot, la pujada més significativa d’aquest 2019 la van registrar les activitats culturals amb un increment d’unes 1.000 persones. En aquest punt hi van tenir molt a veure els bons resultats del festival de filosofia Vilapensa i de la novena edició del Most Festival.

Pel que fa a la procedència del públic, el 76% és català (el 35% penedesenc i el 41% de la resta de Catalunya), un 19% és estranger (sobretot de França, EUA, Rússia, Anglaterra, Alemanya, Holanda, Itàlia, Portugal, Suècia i Bèlgica), mentre que el 5% restant prové de l’estat espanyol. Encara dins del perfil del visitant, el 2019 va registrar-se un increment notori del públic escolar. En total, un 16% del total dels usuaris del Vinseum van ser escolars, esdevenint aquesta dada en la millor registrada en els últims 20 anys. “Estem molt satisfets que les escoles utilitzin el Vinseum com un recurs pedagògic”, assenyalava el director del museu, Xavier Fornos.

Les propostes per al 2020

Aquest any la proposta d’activitats que el Vinseum ha programat estarà marcada per quatre exposicions temporals, cadascuna acompanyada del seu programa d’activitats, i tres esdeveniments importants: els festivals VilaPensa (tindrà lloc entre el 14 i el 19 d’abril al voltant del lema “Som humans?”), el Most Festival (que entre el 5 i el 29 de novembre arribarà a la desena edició) i el Dia Internacional dels Museus (del 14 al 24 de maig entorn el lema “Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió”.

Cartografies és l’exposició que fins al 22 de març es pot veure a la Capella del Vinseum i la qual se submergeix en la col·lecció diversa de mapes i documents cartogràfics del museu. La succeirà, entre el 3 d’abril i el 21 de juny, “Bacus, les màscares del déu”, una producció del Museu de Badalona que recull més de trenta peces, sobretot arqueològiques, sobre la presència bàquica a territori català. El 22 d’agost s’inaugurarà “Somunsolcos”, de l’artista vilafranquina Eulàlia Valldosera. “Ens fa molta il·lusió aquesta exposició perquè serà la presentació al públic d’una nova peça del Vinseum d’una artista vilafranquina reconeguda arreu del món en l’àmbit de l’art contemporani”, anunciava Jordi Ribas, responsable d’Activitats Culturals del Vinseum. I és que el Departament de Cultura de la Generalitat ha adquirit aquesta obra perquè formi part d ela Col·lecció Nacional d’Art Contemporani i s’incorpori al fons del Vinseum. Finalment, la darrera exposició temporal de l’any serà “Quan la vida entra a l’escola. La tècnica Freinet al Penedès (1934-1937), una mostra de producció pròpia que s’aproparà a l’escola republicana al territori a través de la tècnica de la impremta impulsada per Célestin Freinet en un seguit d’escoles del Penedès.

El Vinseum continuarà apostant aquest 2020 per activitats ja consolidades, com les visites teatralitzades “Històries de palau”, les excursions programades dins de “La nostra Vitis” o els “Amics en Ruta”, el cicle de Diàlegs que continuarà apostant pel #Llibresdevi, les Tertúlies a la terrassa o la visita amb Mas Albornà “I tu com ho veus”. Els canvis arribaran en els tastos, ja que després de vuit anys enguany el Vinseum deixarà el cicle Tastos amb DO i els substituirà pels Tastos de Terrer, els Tastos Temàtics i els Tastos còmplices, que conviuran amb els habituals Tastos del Celler de la Quinzena.

Finalment, i especialment adreçat al públic escolar, a banda de la figura de l’Escola Amiga, aquest 2020 s’incorporaran dues novetats adreçades als més joves, ambdues en el marc del festival filosòfic VilaPensa: una activitat adreçada a alumnes de 4t d’ESO dels estudiants dels instituts de Vilafranca i una activitat adreçada a les entitats de lleure educatiu de la vila.

El regidor de Cultura de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha volgut subratllar l’increment de públic registrat el 2019: “tot i els problemes que ha ocasionat l’endarreriment de les obres i tenint en compte que moltes peces estan al magatzem del museu, el Vinseum ha assolit unes dades espectaculars”.

FER UN COMENTARI