El ple de l’Ajuntament de Vilanova va aprovar dilluns el nou reglament del Defensor de la Ciutadania que, com a principal novetat, modifica el sistema d’elecció d’aquesta figura encarregada de defensar els drets dels ciutadans davant l’administració local. Si fins ara eren els grups municipals els que proposaven un nom, d’ara endavant qualsevol ciutadà que compleixi uns requisits mínims podrà optar a aquest càrrec.

Tot i que la modificació del sistema d’elecció és el canvi més visible, el nou reglament regula moltes altres qüestions. Segons va explicar el regidor de Participació Ciutadana, Juan Luís Ruiz, “es milloren els requisits per poder ser escollit, s’estableixen les condicions per fer front a les causes d’incompatibilitat i a la substitució, es reforcen les potestats del Defensor davant els incompliments o la manca de col·laboració i es regula el procediment d’actuació, des dels canals que pot utilitzar la ciutadania fins a la tramitació administrativa que ha de seguir”.

“El nou reglament neix de la voluntat de fer un pas endavant en la cerca d’una administració més transparent”, va argumentar Ruiz, que també va explicar que per a la seva modificació s’han tingut en compte documents de referència com una proposta aprovada per l’Assemblea Municipal Oberta (AMO), el document elaborat pel Fòrum de Síndics i Defensor locals, on es proposa un reglament genèric, i el Reglament del Síndic de Catalunya.

Sense votació directa

La nova proposta presentada pel govern sociovergent va prosperar amb el suport d’ERC, C’s, PP i la regidora no adscrita Carmen Reina. Per contra, Som VNG i la CUP s’hi van oposar. Ambdues formacions van coincidir a l’hora de criticar la falta de participació de molts grups municipals en les reunions de treball. A més, van lamentar que la proposta de l’AMO, que plantejava que el Defensor fos escollit per la ciutadania mitjançant una votació directa, no tirés endavant en tota la seva dimensió.

Enver Aznar (Som VNG) va mostrar el seu convenciment que a “la figura del Defensor li falta molt recorregut dins l’administració local”. “Ens hem quedat en la superficialitat i hem perdut una oportunitat única d’anar més enllà”. En termes similars es va expressar la cupaire Berta Belaskoain, que va lamentar que “no hi hagi hagut un debat real”. “Hem estat l’única formació a presentar propostes, totes elles desestimades”.

L’Ajuntament de Vilanova va ser un dels primers de Catalunya a crear la figura del Defensor de la Ciutadania, ara fa 16 anys. Des d’aleshores han ocupat el càrrec Pere Tàpias (2001-2009), el traspassat Oleguer Arnau (2010-2012) i Josep Ibars, que ocupa el càrrec des de fa quatre anys.

FER UN COMENTARI