Unes 120 persones van assistir divendres passat a l’acte d’obertura de la commemoració del centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç, en el transcurs del qual el seu president, Lluís Aznar, va agrair als socis fundadors “la força i l’empenta amb què van tirar endavant el projecte, sovint en situacions molt difícils que no els van fer defallir, sinó tot al contrari: apostant per la seva terra i el seu treball”. Repassant l’evolució històrica de la cooperativa, Aznar va recordar que “arribar fins on som avui és gràcies a la unificació l’any 1920, malgrat les diferències polítiques i religioses, dels dos sindicats agrícoles existents al poble”, i que va desembocat en la construcció del celler d’estil modernista, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. Un edifici que destaca per la seva façana de maó i pedra, amb finestres rectangulars i dues naus rectangulars i paral·leles, amb tines esfèriques i sostingudes per quatre peus en voladís.
Logo, etiquetes i actes al llarg de tot l’any
La presentació de l’acte commemoratiu va ser a càrrec del periodista Jordi Salvat, i la dissenyadora Alba Vicente va presentar el logotip i les etiquetes. Finalment, l’historiador Ramon Arnabat va dirigir una conferència sobre els orígens del cooperativisme a Europa, a Catalunya i, en concret, a Llorenç del Penedès i comarca. La celebració es va complementar amb una exposició de quadres dels fundadors i d’imatges del celler en diferents fases de construcció.
Els següents actes previstos són un cicle de conferències sobre la comercialització del vi, l’organització d’un maridatge de vins i caves del celler durant la Fira Vigralla, el Dia del Soci al juliol i l’acte central del centenari, previst pel 18 d’octubre. Posteriorment es farà una xerrada sobre el celler modernista i es clourà l’any amb la Festa de l’Oli i del Vi Novell.
Actualment la cooperativa de Llorenç té 110 socis productors (majoritàriament viticultors) i una entrada mitjana propera als 1,8 milions de quilos de raïm blanc i negre. Bona part de la producció, unes 75.000 ampolles de cava i vi, es comercialitza amb marca pròpia, i la resta es distribueix mitjançant el grup cooperatiu Cevipe, del qual forma part el Celler de Llorenç. La cooperativa de Llorenç també està associada a la cooperativa de segon grau Ceolpe per a la comercialització de l’oli d’oliva.