En dos mesos ha augmentat un 150% el nombre d’usuaris de l’Economat de Vilanova, que està desbordat

0
1495

Les 12 entitats que integren la Mesa d’Entitats Socials de Vilanova, al costat de l’Ajuntament, estan multiplicant esforços per fer front a les noves bosses de pobresa que han aparegut a la ciutat a causa de l’aturada econòmica, així com per donar suport als col·lectius més vulnerables, com les persones grans que viuen soles, persones dependents o amb mobilitat reduïda, amb problemes de salut mental o dones víctimes de maltractament.

Així per exemple, Càritas notifica un increment de 221 famílies usuàries de l’Economat. Actualment se n’atenen 678 cada quinze dies, xifra que supera la capacitat màxima del servei. A més, actualment no funciona com a supermercat, sinó que ho fa amb lliurament de lots tancats, per evitar persones circulant pel local i minimitzar el risc de contagis. El perfil de les persones voluntàries també ha canviat: la gent més gran s’ha hagut de quedar a casa i ha estat substituïda per joves d’entitats de la ciutat. Creu Roja reparteix aliments tres dies a la setmana a les famílies que no poden acudir a l’Economat. En total en són 404, i la demanda s’incrementa setmana a setmana. En total, el nombre de llars que reben suport alimentari són ara 1.082, que suposen unes 3.271 persones, el 4,87% de la població de Vilanova. Abans de l’inici del confinament eren l’1,96%. D’altra banda, la Generalitat ha lliurat a través del Consell Comarcal del Garraf 1.290 targetes moneder per a infants a Vilanova. I els serveis de menjador social a la Plataforma Multiserveis, l’Espai Sopem i el Cafè Caliu de l’Associació Alè han hagut de tancar, però s’han reconvertit en dinars de carmanyola porta a porta, àpats a domicili i repartiment de sopars de carmanyola a la porta del centre cívic de la Geltrú.

El pavelló de les Casernes s’ha habilitat com a espai de confinament per a persones sense llar, que hi accedeixen de manera voluntària, i també s’hi poden dutxar. S’hi atén una desena de persones. A més, la Fundació Sant Antoni Abat ha obert un segon pis per a persones en risc d’exclusió social, on hi resideixen quatre persones, que se sumen a les sis places que ja oferia l’entitat en un altre habitatge. Igualment, Càritas manté l’habitatge de cinc places per a persones en risc d’exclusió, majoritàriament joves estrangers no acompanyats.

També durant el període de confinament s’han incrementat els episodis de violència masclista. L’Ajuntament disposa d’un pis d’emergència per a dones en situació de risc greu i que estan a l’espera d’una casa d’acollida o d’una solució més duradora.

L’aturada econòmica també afecta les empreses d’inserció de persones en risc d’exclusió social. La Fundació Formació i Treball al Garraf ha vist com el seu servei de bugaderia en hotels i restaurants s’ha frenat en sec, ha tancat la botiga Roba Amiga de la rambla Samà, manté el servei de bugaderia de La Plataforma Multiserveis d’AISSA, el servei de recollida de residus (embalatges i cartons) i la neteja forestal, considerada servei essencial. Per contra, en aquests dos mesos ha aconseguit la inserció professional d’una dotzena de persones en risc d’exclusió en sectors com auxiliar de geriatria, logístic o distribució.

Deu persones voluntàries dels Amics de la Gent Gran fan atenció telefònica diària per mitigar la soledat d’ancians que viuen i se senten sols. La Fundació Casa d’Empara, per la seva banda, presta serveis d’acolliment a gent gran, a través d’una residència i d’un centre de dia, on s’han registrat quatre casos de covid-19 (entre la setantena d’usuaris), i s’hi ha creat una zona d’aïllament, segregada de la resta de la residència. Manté, a més, el servei de distribució de menjar a persones en risc d’exclusió social (entrepans al matí i plats de menjar a migdia), amb un augment del 10%.

FER UN COMENTARI