L’Ajuntament de Vilafranca aprova destinar 1,2 milions al pla de xoc contra la covid-19

0
718
Les parades de mercat, entre les beneficiades per bonificacions.

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar dimarts al vespre les primeres aportacions al pla de xoc econòmic i social derivat de la crisi sanitària, que pugen en total a 1,2 milions d’euros. Ho va fer amb el vot a favor de tots els grups (JxV, ERC, PSC, VeC i Cs), llevat de l’abstenció de la CUP. També es va anunciar que s’esperen properament segones i terceres aportacions, que dependrà d’accions que es deixin de fer i s’hi puguin destinar els diners, i de si Generalitat, Estat i/o Diputació de Barcelona injecten fons als ajuntaments.

Aquesta primera fases contempla, d’una banda, 0,5 milions d’euros que estaven pressupostats en altres accions no realitzades per l’Ajuntament a causa de la pandèmia i el confinament, i 0,7 milions més per impostos que no es cobraran o per bonificacions addicionals aprovades dimarts. Francisco Romero (PSC) va explicar que en els darrers dos mesos s’han repartit més de 15.000 àpats a famílies amb pocs recursos de Vilafranca, hi ha 60 expedients nous a Serveis Socials i es fa seguiment de 500 persones de més de 65 anys, entre altres.

Poc es va concretar a on anirien destinats els 1,2 milions. Ramon Arnabat (VeC) es va lamentar que s’hagin tret diners previstos a fer carril bici i, per contra, no creu que calguin 25.000 euros (amb 12.00 creu que n’hi hauria hagut prou) per a atenció primària; sí que pensa que caldria reorientar el total que s’hi destina i redactar un pla local de salut. Maria Ramon (CUP) va criticar “l’opacitat” del govern de JxV-PSC en no concretar la destinació dels diners del pla de xoc, i també demanava que regidors i càrrecs de confiança de l’Ajuntament es rebaixessin el sou. Mònica Hill va dir que el pla de xoc arriba “tard” i va demanar ajuts directes per a gent que s’ha quedat sense feina o ha tingut/té un ERTO i encara no ha cobrat.

El ple va aprovar també canvis en les ordenances fiscals. Una molt important, segons va explicar el regidor d’Hisenda Aureli Ruiz (JxV), és la reducció del 40% de la taxa d’escombraries per les empreses que han tancat (afecta 1.800 empreses). No es cobrarà la taxa de via pública a les parades de mercat, artesans, etc., que han tingut tancat durant el període tancat i se’ls reduirà un 25% a partir de l’1 de juny. Tots els preus del Complex Aquàtic (i piscines d’estiu, si acaben obrint) es reduiran un 15%, per afavorir-ne l’ús. I a banda de permetre créixer a les terrasses de bar i restaurants, i fins i tot obrir-ne els que no en tenien, no se’ls cobrarà la taxa en el que queda d’any.

Eladio García (Cs) i Mònica Hill (ERC) pensen que el 15% del Complex Aquàtic es queda curt. La CUP veu “excessiu” la gratuïtat de terrasses per tot l’any. I ERC tem que l’augment de terrasses es pugui convertir de facto en una privatització de l’espai públic, en detriment dels vianants.

FER UN COMENTARI