Reobren el claustre de Sant Francesc i la capella de Sant Joan de Vilafranca

0
1523
El claustre de Sant Francesc és un dels espais que es pot visitar.

A partir de la setmana que ve es reobriran el claustre de Sant Francesc i la capella de Sant Joan, de Vilafranca. El proper dimarts l’Ajuntament de Vilafranca reobrirà als visitants el claustre, després de dos mesos i mig amb les portes tancades, i el dimecres ho farà la capella amb l’exposició que s’havia inaugurat el 6 de març, “Lydia Espeleta Milà. Moda i costura al Penedès” i s’allargarà fins al diumenge 28 de juny.

El claustre de Sant Francesc pertany arquitectònicament a l’antic convent de Sant Francesc situat al carrer de Sant Pere. És una construcció edificada a partir del segon terç del segle XVI en un estil renaixentista propi de les construccions eclesiàstiques de l’època a Catalunya. De planta quadrada, es compon de dues plantes de galeries cobertes, amb arqueries de mig punt- nou a la planta baixa i divuit a la superior- i columnes toscanes monolítiques sobre pedestal. Les galeries claustrals són peces representatives de l’arquitectura d’aquesta època a Vilafranca on el gòtic no és rebutjat. El claustre renaixentista manté una certa relació amb l’irregular claustre gòtic anterior. Al convent de Sant Francesc, al voltant del claustre, hi ha dues portalades que formen modillons, així com una tercera al costat del que s’anomenava aula de filosofia, les quals es poden enquadrar dins la morfologia renaixentista. El mateix es podria dir del pou central del pati, encara que vas ser acabat en èpoques posteriors.

A banda i banda del claustre s’hi troben per un cantó l’església del convent del Sant Francesc, construïda a finals del segle XIII i començaments del segle XVI. A l’altre costat s’hi troba l’antic Hospital de Sant Pere, fundat a començaments dels segle XV. D’aquest antic hospital es conserva bàsicament la façana llisa, de carreus de pedra amb obertures allindades coronades amb escuts.

Des de l’any 2010, la gestió cultural que te lloc al claustre de Sant Francesc recau en el servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca. Des del divendres 5 de juny i fins al diumenge 5 de juliol es podrà visitar a las Sala Fosca del Claustre l’exposició “El camí dels molins”, una exposició a quatre mans produïda per la poeta Roser Guasch Bea i l’artista Camil·la Pérez Salvà.

Coincidint amb el centenari del naixement de la dissenyadora i modista Lydia Espeleta (Vilafranca del Penedès, 1920-1997), la capella de Sant Joan acull una trentena de vestits que van sortir de taller de Lydia Espeleta entre els any 40 i 80 del segle passat. Són vestits que provenen de la mateixa família de Lydia Espeleta i també cessions que han fet d’altres famílies de Vilafranca per tal de ser mostrats en aquesta exposició.

Brodats, incrustacions, tuls, sedes, cotons, velluts són alguns dels elements i dels teixits amb que Lydia Espeleta juntament amb la seva germana Maria, creaven els seus dissenys.
Amb aquesta exposició, es vol donar una visió global de l’evolució de la moda al Penedès, així com de l’ofici de modista i de la forma de treballar des dels anys 40 als 90 dels segle passat. Una feina que, després de la Guerra Civil, va permetre a moltes dones emancipar-se i ser autosuficients.

Per tal d’afavorir la possibilitat que tothom pugui visitar l’exposició, l’aforament se sotmetrà a la distància de seguretat de 2 metres i l’entrada i la sortida de la capella es faran per dos accessos diferenciats, tothom haurà d’anar  amb mascareta i no es permetrà tocar cap element expositiu ni del mateix espai de la capella.

FER UN COMENTARI