De poma, pastanaga, cogombre, api i pinya; de pomelo, llimona, i enciam; de pebrot, remolatxa, pastanaga, enciam i cogombre; de kiwi, poma, espinacs i llimona; de síndria, menta i llimona; de bròquil, julivert, pastanaga i poma… Estem davant la moda dels sucs verds, beuratges que es reivindiquen com a font de salut, bellesa i benestar i que s’han convertit en uns dels millors aliats per cuidar el nostre cos i fer front a les atrafegades rutines del nostre dia a dia. L’estrès, les angoixes, la contaminació i les toxines que ingerim debiliten el nostre organisme. I els sucs verds són una excel·lent opció per a combatre aquests efectes nocius i carregar-nos de vitalitat i energia. Però què són? Com es preparen? Quins beneficis ens reporten? En les següents pàgines ens endinsem en el món dels sucs verds i la filosofia healthy que els acompanya.
1. Vegetals de fulla verda, els ingredients principals
Els sucs verds són sucs on hi predominen els vegetals de fulla verda, un dels aliments naturals amb més densitat nutricional del planeta. S’elaboren amb vegetals amb alt contingut en aigua com l’api o el cogombre, que esdevenen la base del suc; un o dos grapats de fulla verda (enciam, espinacs, col Kale, dent de lleó…); una peça de fruita que hi aporta un toc de dolçor (poma, pera, llimona, llima, pomelo, síndria, mango, pinya, raïm…); i qualsevol altre vegetal que vulguem afegir-hi com espàrrecs, carbassó, remolatxa, pastanaga….
És opcional, tot i que molt recomanable, complementar-los amb els anomenats tooping, aliments amb un alt valor nutricional i que en poques quantitats ens aporten un plus extra d’energia. N’hi ha d’exòtics, com les baies de goji o l’acai, i de locals, com les llavors de lli, riques en fibra i omega 3, els bolets, coneguts per les seves propietats anticanceroses, el pol·len d’abella, font de betacarotens, energia i proteïna, o les fruites del bosc, antioxidants i riques en fibra i vitamina C. Per allargar el suc, sempre s’hi pot afegir aigua natural o aigua de coco.
2. Bomba explosiva de vitamines i minerals
El consum habitual de sucs verds aporta clars beneficis a la nostra salut. Quantes vegades hem sentit a dir que hem de menjar cinc peces de fruita o verdura al dia per aconseguir les vitamines, minerals i enzims que necessita el nostre organisme? Els sucs verds són una forma senzilla d’incorporar vegetals a la nostra dieta diària i aprofitar totes les seves propietats.
Amb un simple suc verd al dia, que de mitjana concentra els beneficis nutricionals d’entre quatre i sis racions de vegetals, podem arribar a assolir els nivells de micronutrients recomanats per l’American Dietetics Association. Com que, a més, són líquids i no requereixen pràcticament digestió, tots els seus nutrients s’absorbeixen immediatament, en menys de deu minuts d’haver-los pres. És com si ens féssim una transfusió de vitamines i minerals directament a la sang que actua com una injecció d’energia que ens manté amb vigor i força durant tot el dia.
3. Prevenció de malalties
Però els beneficis dels sucs verds no s’acaben pas aquí. L’alcalinitat de les verdures i les fruites contribueix a contrarestar els efectes acidificants d’altres aliments com els cereals, els làctics, l’alcohol, els sucres o la carn. Un pH àcid del nostre organisme és l’arrel de moltes malalties, de manera que el consum de sucs verds ens ajudarà a prevenir-les. Perquè ens fem una idea del seu efecte preventiu, estudis recents han indicat que les cèl·lules canceroses no són capaces de reproduir-se en un ambient alcalí.
Els vegetals de fulla verda també ajuden a oxigenar la sang i, per tant, a mantenir les cèl·lules vives i a ple rendiment. Aquesta funció s’associa al seu alt contingut en clorofil·la, un pigment que dóna el color verd i que té pràcticament la mateixa estructura que l’hemoglobina, la proteïna encarregada de transportar oxigen a través de la sang a totes les cèl·lules del nostre cos.
Tot i que no acostumen a contenir una elevada quantitat de fibra, ja que en el procés d’elaboració es descarta la polpa, aquests beuratges també poden ser uns bons aliats per aquelles persones que pateixen restrenyiment. En funció del tipus de liquadora que utilitzem, obtindrem un suc amb més o menys grumolls, que és la fibra que estimularà el trànsit intestinal.
4. Efecte detox i anti-aging
També està comprovat que els sucs verds, gràcies a la seva rica composició de substàncies, contribueixen a activar el procés natural de detoxificació del cos i, per tant, a facilitar la pèrdua de pes a aquelles persones que s’hagin fixat aquest objectiu.
A més a més, són una gran font d’antioxidants. Aquests elements tenen com a funció principal combatre els radicals lliures, que són molècules que danyen les cèl·lules del cos i acceleren l’envelliment. Els radicals lliures són residus naturals dels processos metabòlics de l’organisme però també poden venir de factors externs com la contaminació, el tabac, els aliments processats i els fregits. Incrementar el consum de sucs verds es traduirà en uns cabells brillants i forts i en una pell més suau, tonificada i jove. Hi ha fins i tot qui afirma que prendre’n ha contribuït a fer desaparèixer línies d’expressió i suavitzar arrugues facials. Així que, oblida’t de potingues químiques, els sucs verds poden acabar convertint-se en el teu millor aliat anti-aging.
5. De temporada i ecològiques
Per aprofitar tots els beneficis de les fruites i verdures que utilitzem per als sucs verds, és important que siguin fresques, ja que quan es cuinen perden moltes de les seves propietats, i de temporada. La naturalesa és sàvia i cada estació de l’any ens proporciona aquells aliments que el nostre cos necessita. També s’ha d’intentar, en la mesura del possible, que siguin ecològiques. I és que, no només la quantitat i la qualitat dels micronutrients seran considerablement millors, sinó que a més a més evitarem ingerir qualsevol producte químic com pesticides o herbicides i altres tòxics nocius com conservants o additius.
Si l’accés a productes orgànics no ens resulta fàcil, és convenient pelar els vegetals i fruites. És cert que gran part de les vitamines i els minerals es concentren a la pell, però també és aquí on es localitzen la quantitat més gran de residus químics.
Tampoc és aconsellable utilitzar sempre els mateixos tipus de fulla verda. Massa d’una sola cosa pot arribar a fer-nos mal. A més, anar variant els ingredients és clau per assegurar-nos obtenir els diferents nutrients que ens aporta cada aliment. Per exemple la col Kale ens dóna més ferro i calci que els espinacs, o la ruca ens aporta més vitamina A i C que l’enciam.
6. De bon matí, el millor moment
De sucs verds en podem prendre tants com vulguem. Com que no es tracta de càpsules vitamines o un mineral concentrat en una pastilla, sinó d’aliments naturals, no fan cap mal, tot el contrari. Ara bé, hem de tenir en compte que s’han d’entendre com un complement. En cap cas són substitutius d’un àpat. Per tant no es tracta de fer una dieta només a base de sucs, perquè ens podrien arribar a faltar nutrients que aquests no t’ofereixen.
Això sí, els experts coincideixen a dir que el millor moment per prendre’s un suc verd és de bon matí. El nostre sistema digestiu està buit i, per tant, està 100% receptiu a absorbir tot allò que li aportem, sense interferències d’altres aliments que podríem tenir a l’estómac en un altre moment del dia. De fet, molts amants dels sucs verds han substituït el cafè. Com que no requereixen pràcticament digestió i tots els seus minerals i vitamines s’absorbeixen ipso facto, ens activa de la mateixa manera que el cafè a la vegada que ens manté els nivells d’energia d’una forma més estable al llarg de tot el dia.
Ara que ja saps una mica més sobre els sucs verds, és hora que els incorporis a la teva dieta diària. Al principi, segurament et costarà perquè les glàndules gustatives no estan acostumades a segons quins sabors. Es recomana començar amb poca quantitat (amb un suc al dia d’entre 350-600 ml ja estem aconseguint una molt bona aportació de micronutrició) i mesclar aquells aliments que més ens agradin. Un dels avantatges que tenen és que el ventall d’ingredients que pots utilitzar és enorme. Potser al principi hauràs de seguir alguna recepta al peu de la lletra però a mesura que en vagis fent, podràs anar experimentant amb les combinacions i descobrir quines són les que més t’agraden o les que més et convenen. De receptes en pots trobar milers. Nosaltres, te’n proposem un parell per començar.
7. Receptes de Carla Zaplana, extretes del seu llibre “Sucs Verds”
Suc Injecció
INGREDIENTS
1 pomelo
1/2 llimona
1 cogombre
2 fulles d’enciam
PREPARACIÓ
Renta les fulles d’enciam. Escorre-les i eixuga-les amb un drap o amb paper de cuina. A continuació, fes-les a trossos segons la mida de la boca del teu extractor de sucs. Introdueix els ingredients un per un dins l’extractor fins que tinguis el suc. Consumeix-lo de seguida.
BENEFICIS
És el suc ideal per augmentar les nostres reserves de vitamina C. Molt recomanable durant els canvis d’estació o en situacions en què esgotem les nostres reserves d’aquesta vitamina, també per a les temporades d’estrès, les èpoques de fred – en què som més vulnerables als constipats- i si som fumadors o descansem poc. A més a més, de totes aquestes aplicacions, és el suc ideal per combatre la ressaca de l’endemà, ja que la vitamina C ajuda a metabolitzar l’alcohol i a eliminar-lo més ràpidament. En casos d’anèmia, es recomana prendre’l trenta minuts abans dels àpats, ja que la vitamina C ajuda a fixar el calci.
Suc Cura Sana
INGREDIENTS
2 branques d’api
1 cogombre
1 poma verda
5 fulles d’alfàbrega
1 trosset d’arrel de gingebre (de la mida de l’ungla del dit gros)
1 trosset d’arrel de cúrcuma (de la mida de l’ungla del dit gros)
PREPARACIÓ
Renta tots els vegetals. Escorre’ls i eixuga’ls amb un drap o amb paper de cuina. Si són ecològics, no cal que els pelis; si no ho són, pela el cogombre i la poma. A continuació, fes-los a trossos segons la mida de la boca del teu extractor de sucs. Introdueix els ingredients un per un dins l’extractor fins que tinguis el suc. Consumeix-lo de seguida.
BENEFICIS
Molt recomanable per mantenir el bon funcionament intern dels nostres òrgans i teixits. On hi ha inflamació hi ha toxines i, per tant, el desenvolupament d’una malaltia. Tota alteració acabada en -itis és sinònim d’inflamació i de desequilibri del nostre benestar. Processos inflamatoris continus o crònics poden derivar en malalties més greus, com ara el càncer, l’alzheimer o l’arteriosclerosi entre altres. El suc Cura Sana és un liquat concentrat d’ingredients vegetals antiinflamatoris i depuratius que ens ajudarà a prevenir i combatre estats inflamatoris.
8. Les cold press s’imposen al mercat
Si ets un nouvingut en el món dels sucs verds, segurament t’has preguntat quin és l’electrodomèstic més adient. Els més utilitzats són les liquadores convencionals, que molen els vegetals mitjançant un sistema de centrifugació, i els extractors cold press, que masteguen la fruita i la verdura a través d’un mètode de rotació lenta. Les cold press, però, s’estan imposant per les significatives millores que presenten.
L’extracció del suc és més lenta que amb el sistema de centrifugació i, per tant, la temperatura no augmenta i es conserven millor la majoria de micronutrients proporcionant un resultat més pur. A més, el suc no rep tant d’aire i, en conseqüència, no s’oxida tan ràpidament i preserva les seves propietats durant més temps. De fet, l’extractor cold press és una opció ideal per aquells que al matí van justos de temps. En conservar millor els nutrients, aquest aparell permet allargar la vida dels sucs fins a les 48-72 hores, sempre que es conservin a la nevera, en un pot de vidre o termos, preferentment opacs (amb l’exposició de la llum algunes vitamines es perden i els enzims es van inactivant).
Les cold press també extreuen més quantitat de suc (la polpa que sobra surt molt més seca) i són més silencioses. Per contra, tenen un preu considerablement més elevat i en ser un sistema de rotació lenta, la seva elaboració requereix una mica més de temps.
Ara bé, si no entra en els teus plans ni en el teu pressupost comprar una liquadora o un extractor cold press, també pots elaborar els teus sucs verds amb un “túrmix” de tota la vida. Després pots colar-lo amb un colador per filtrar la polpa.
9. “Tornar a les arrels ens cura, ens dóna salut i felicitat”
Entrevista a Carla Zaplana, nutricionista, dietista, coach en vida saludable i gurú dels sucs verds
Com vas iniciar la teva relació amb els sucs verds?
Tot va començar quan vaig arribar a EUA, vaig veure com la mala qualitat dels aliments afectava no només el meu físic (granets a la cara, pell seca, sentir-me inflada i guanyar pes) sinó també el meu estat d’ànim (menys energia i sentir-me més apagada, sense tanta alegria). Buscant una solució natural vaig trobar-me de cara amb els sucs verds, el remei, la meva medicina per netejar el cos de tot allò tòxic que ingeria i per recuperar els nivells d’energia.
Per què hauríem d’incorporar-los a la nostra dieta?
Els sucs verds són una molt bona eina per incorporar fàcilment més quantitat de vegetals dins la nostra alimentació, un grup d’aliments que o bé tenim arraconat o bé no en prenem la quantitat necessària. Els vegetals tenen un efecte preventiu dins el nostre organisme. Són una molt bona font d’antioxidants com la clorofil·la, la vitamina C, els betacarotens, i de minerals com el magnesi, el ferro i el potassi. Tots aquests elements tenen un efecte protector enfront de malalties cardiovasculars, diabetis, desequilibris hormonals i sobrepès, de malalties autoimmunes com les al·lèrgies, celiaquia o tiroides, i de malalties degeneratives com la demència o el càncer. Més enllà de prevenir, també tenen la capacitat de disminuir i fins i tot de revertir-ne els símptomes.
Existeix un tipus de suc verd per a cada objectiu?
En general tots els sucs ens aporten vitamines, minerals, antioxidants i enzims que tenen un efecte depuratiu, energètic, milloren la digestió i augmenten les defenses. Però sí que és cert que en funció dels ingredients que hi posem afavoreixen una cosa o altra. Per exemple, com més fulla verda i vegetals amargs hi posem, tindran un efecte més depuratiu i més antioxidant; com més quantitat de fruita, seran més energètics a causa del seu alt contingut en sucres ràpids; i com més vitamina C, més contribuiran a enfortir el nostre sistema immunològic.
Quan es comencen a notar els seus efectes?
Tot depèn de cada cos i del “brut” que està. Però ràpidament en veus els efectes en les digestions, et sents més fresc i notes la pell més neta i hidratada.
Per què no és aconsellable utilitzar més d’una peça de fruita?
Hi ha una frase que diu menja les fruites i fes sucs dels vegetals. La fruita és un aliment molt ric en sucres i quan en fem un suc, només consumim la seva aigua i un munt de sucres simples. En canvi, si la mengem, conservem la seva fibra, que és precisament la que ens ajuda a alentir l’absorció dels sucres evitant un pic en sang. Per això, les millors fruites per utilitzar en els sucs vegetals són les de baix consum glucèmic com ara la poma i la pera verdes, la llimona, la llima i el pomelo.
Tothom pot beure sucs verds?
Sí. Però les persones que pateixen determinades malalties han de tenir en compte alguns aspectes. Per exemple, en el cas de patir diabetis els sucs verds haurien d’estar exempts de fruita i d’algunes arrels com les de remolatxa o pastanaga, també riques en sucre tot i que en menor mesura. O en el cas de tenir ronyons dèbils o tendència a càlculs renals, s’ha d’evitar prendre espinacs, remolatxa i les seves fulles o altres vegetals rics en oxalats, ja que aquests poden ser una de les causes de formació de pedres al ronyó.
Del teu llibre se n’han venut molts exemplars. Creus que la gent es preocupa cada cop més per la seva alimentació?
Sens dubte. La gent busca alternatives més naturals, saludables i a l’abast de tothom i no medicaments o teràpies extremadament exclusives i cares per prevenir malalties. Estem veient que tornar a les arrels, que seguir una alimentació neta ens cura, ens dóna salut i per tant, ens aporta felicitat.
Ets nutricionista i coach en vida saludable. A més de prendre sucs verds, què més recomanaries?
Parar i reorganitzar l’escala de valors. Perdem molt temps en “tonteries”, en comparar-nos amb els altres, en anhelar i en voler ser… Hem de viure el present gaudint del que tenim a l’abast, essent agraïts i estant contents amb el que la vida ens porta. Mantenir una actitud positiva, veure el vas mig ple, fins i tot en situacions difícils, és el que exercitarà aquesta actitud de valentia i superació. És aquesta actitud la que al final, sense adonar-nos-en, ens manté en el camí correcte, per tal que tot allò que ens ha d’arribar, allò que ens toca experimentar en aquesta vida, ens arribi de forma suau i enriquidora.