Descoberta a la Llacuna una sitja del segle III aC

0
1422
ACN

Les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme al fortí del Castellar de la Llacuna han descobert una sitja que data del segle III d’abans de Crist i que té un dipòsit votiu on hi havia les restes d’un banquet festiu, segons informa l’ACN.

Al dipòsit s’hi ha trobat una àmfora de vi ibèrica, un decantador de vi i un conjunt de vaixella amb elements importats de la zona italiana de la Campània, gots, tenalles, vasets, gerres i també restes d’armes de ferro i elements decoratius. A més, hi havia un falçó de ferro per la verema del raïm i el cap i espatlla sencera d’un porc que havia estat sacrificat.

L’arqueòloga Mireia Sabaté, codirectora d’aquest jaciment, apuntava a l’ACN que la descoberta pot servir per “traçar l’origen de la viticultura a la Llacuna”, i assegurava que aquest tipus de dipòsits votius són molt poc habituals a Catalunya. De fet, només se n’han descobert quatre, dos dels quals es troben al Penedès (l’altre, amb restes d’un banquet cerimonial en honor a la deessa Demèter, es va localitzar al jaciment de la Font de la Canya d’Avinyonet).

La sitja té 220 centímetres de profunditat i 110 de diàmetre de boca, i s’hi han localitzat quatre nivells definits: un primer amb la possible tapadora de sitja llençada al fons, tot el dipòsit votiu, un nivell d’argiles compactes que segellaven l’abocament, i terra i enderroc que la cobria.
El jaciment, que es troba a la serra d’Ancosa, es va descobrir a finals dels anys 70 i aviat es va constatar que es tractava d’un assentament ibèric. Les darreres excavacions han estat completades amb la col·laboració de la ciutdania de la zona i estudiants d’arqueologia que s’havien quedat sense pràctiques a causa de l’aturada i mesures provocades per la covid-19.

FER UN COMENTARI