El turisme rural aguanta millor la crisi de la covid-19 que els hotels i càmpings de la vegueria

0
734
La Casa del Pi, allotjament rural.

Segons l’Informe de l’activitat turística de l’estiu de 2020 a l’entorn de Barcelona, que ha fet públic la Diputació de Barcelona, el turisme rural és el subsector que millor ha aguantat la disminució de l’ocupació dels mesos de juliol i agost tant a l’Alt Penedès com al Garraf, mentre que els hotels se n’han ressentit més i els càmpings, en el cas del Garraf, també. La procedència del turista estranger s’ha limitat al voltant del 10% del total.

L’ocupació de cases rurals a l’Alt Penedès

Segons l’estudi, l’Alt Penedès és la comarca de la província de Barcelona que aquest estiu ha tingut una ocupació de turisme rural més alta, del 53% de les places disponibles, un 6% superior a la de l’any passat. Al Garraf, l’ocupació ha rondat el 30%, amb un descens de l’11,8%, que és dels més grans del territori (només superat pel 15,7% de minva del Vallès Oriental). L’Alt Penedès és la segona comarca amb l’estada mitjana més alta als allotjaments rurals, de 4,9 nits, tan sols un 2,8% inferior a la de l’any passat, mentre que als del Garraf s’hi han estat poc més de tres nits, quan al 2019 n’eren cinc. En total els dos mesos centrals de l’estiu hi ha hagut gairebé 22.000 pernoctacions a l’Alt Penedès, un 10,3% més que un any enrere, amb uns 4.400 viatgers que han fet ús d’aquest tipus d’allotjaments (+13,6%), mentre que al Garraf l’increment ha estat del 14,7% (uns 500 viatgers), però amb un descens del 27,8% de pernoctacions. Val a dir que el preu mitjà de l’habitació a l’estiu ha pujat un 29,4% a l’Alt Penedès, fins als 87,3 euros de tarifa mitjana, i és la comarca amb un preu de comercialització de la casa rural més alt, mentre que al Garraf s’ha apujat un 3% i supera de poc els 70 euros.

La minva hotelera

Si a l’Alt Penedès el seu punt fort són les cases rurals, al Garraf hi tenen molta més importància els hotels i els càmpings, i aquestes dues tipologies d’hostalatge ha patit més l’impacte de la covid-19. Així, al Garraf l’ocupació hotelera ha patit un descens del 35,3%, però tot i així va arribar al 45,1% i ha estat la comarca barcelonina amb major ocupació. A l’Alt Penedès, el descens ha estat del 31,1% i s’ha acostat al 40% d’ocupació. L’estada mitjana a l’Alt Penedès ha estat de tres nits (només superada pel Maresme), amb una alça del 17,6%, mentre que al Garraf ha baixat un 23,2% i voreja les 2,7 nits. Els hotels del Garraf ha tingut el 2020 poc més de 51.000 viatgers (n’ha perdut un terç en un any, la caiguda més modesta de la província), mentre que l’Alt Penedès n’ha perdut el 74,4% i s’ha quedat amb una xifra simbòlica. De pernoctacions, el Garraf n’ha perdut 143.000 (-47,3%) i l’Alt Penedès, set de cada deu. El preu mitjà de comercialització en hotels ha patit un descens del 19,9% al Garraf, que no obstant això segueix sent la comarca amb un preu de venda més alt, 105,6 euros la nit. A l’Alt Penedès el preu mitjà ha baixat menys (-5,3%) però està entre les comarques amb un preu d’habitació doble més baix, poc més de 62 euros.

Els càmpings del Garraf són dels que han patit una caiguda de l’ocupació més important de la província (un de cada quatre viatgers), amb unes ocupacions lleugerament per sobre del 40%, una estada mitjana –estable– de poc més de quatre nits, un descens d’un terç de les pernoctacions i també del nombre de viatgers. El preu de la parcel·la ha estat de quasi 30 euros (-19,8%), el més car de les comarques de Barcelona.

Finalment, l’estudi sobre el turisme dels mesos de juliol i agost constata una davallada general de turismes estrangers, que han significat el 12% del total del Garraf i el 7,6% de l’Alt Penedès.

FER UN COMENTARI