L’Ajuntament de Vilanova ha tingut coneixement dels resultats de les anàlisis que es van realitzar a finals d’octubre a la foneria d’alumini Componentes Vilanova i, segons fonts municipals, aquestes noves anàlisis indicarien que en aquests moments el nivell d’emissió de dioxines de la indústria és de 0,1 ng ITEQ/Nm3, que és el valor límit exigible, tal com ha informat la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat a l’administració local.
Així mateix, des de l’empresa s’ha comunicat a la Generalitat i a l’Ajuntament té l’objectiu de millorar els nivells d’emissions i s’estan prenent mesures, com és la substitució total dels conductes d’evacuació de fums, que ja s’està finalitzant. També ha donat de baixa definitivament la xemeneia que va tancar la Direcció General al setembre, ja que ara fa dos mesos s’hi va detectar una emissió de dioxines per damunt del permès.
Precisament, aquest dimarts a la tarda el grup ecologista APMA i representants dels col·lectius veïnals afectats (en representació de 27 entitats veïnals i ambientals de Vilanova i també d’àmbit català) faran una roda de premsa per denunciar la seva perplexitat davant del reconeixement oficial de l’alt nivell de dioxines i furans que emet a l’aire Componentes Vilanova. Les dades que donen els convocants són 39 vegades superiors al límit legal permès.
Fa uns dies la Generalitat va lliurar a l’Ajuntament l’informe d’immissions, que recull les anàlisis de l’aire que es respira a la zona residencial més propera a Componentes. Segons l’informe, el nivell de dioxines en les immissions estaria dins el normal d’una zona suburbana. De tota manera, l’Ajuntament de Vilanova ha demanat al Departament de Salut de la Generalitat un informe de l’impacte que pot tenir en la salut de les persones aquest nivell de compostos en l’aire que es respira.
En resposta als dubtes del veïnat, la directora general Mercè Rius va explicar fa un mes a veïnat, Ajuntament i grups ecologistes que les emissions de dioxines detectades al setembre no tenien incidència en l’aire que respiraven les persones a les zones residencials. La presència de dioxines i furans a la zona residencial més propera són del mateix nivell “que les que hi pugui haver a qualsevol zona urbana de Catalunya que no tingui una indústria al costat”, va dir.
El director gerent de l’empresa fundada al 1958 i que dona feina a 400 persones, Andoni Zabala, afirmava que “des de 2017 s’ha invertit més d’un milió d’euros en adaptacions i millores destinades a reduir l’impacte ambiental i minimitzar les molèsties al veïnat proper”.