A partir d’aquest dissabte, l’Institut d’Estudis Penedesencs penjarà a la seva pàgina web en obert el pdf del llibre Muralles urbanes, Diàleg entre urbanisme i patrimoni, i també hi emetrà un vídeo informatiu, que substituiran la presentació presencial que a causa de la pandèmia de la covid-19 no s’ha pogut fer, per ara.
El llibre, de 252 pàgines, recull les ponències i comunicacions de les 27es Jornades d’Estudis Penedesencs de 2018, sobre arqueologia, arquitectura i urbanisme entre els segles II aC i XIX. Són les següents: M. Teresa Miró i Alaix, “Muralles urbanes de Catalunya: una visió global”; Joan Garcia Targa, Carme Muntaner i Alsina, “Les muralles de Vilanova i la Geltrú i de Sitges”; Carme Miró i Alaix, “Les muralles de Barcelona”; Josep M. Feliu Roca, “La muralla medieval de Vilafranca del Penedès: després de les intervencions arqueològiques, 2000-2018”; Joan Menchon Bes, “Les muralles de Tarragona (segles II aC – XIX dC). De fortificació a monument”; Carlos Brull, Josep M. Vila, “La muralla medieval de Montblanc. Estudi, restauració i museïtzació”; Josep Pou Vallès, “Les muralles de Calafell”; Ramon Marrugat Cuyàs, “Les muralles i altres construccions defensives: una visió des del lèxic”; Magí Miret-Mestre, Òscar Valverde Moliné, “Les fortificacions carlines de Vilanova i la Geltrú. Un patrimoni a revalorar”; Emiliano Hinojo Garcia, “El Baluard de Sant Antoni (Barcelona)”; Jordi Ramos Ruiz, Carme Miró Alaix, Santiago Riera Mora, “Viure extramurs i l’expansió urbana fora les muralles romanes de Bàrcino. Les evidències arqueològiques al carrer del Sotstinent Navarro núm. 12-16”; i Isidre Pastor i Batalla, “Els conjunts emmurallats: entre la posada en valor i l’habitabilitat”.
L’edició del llibre va anar a cura de Xavier Esteve, Jordi Farré, Josep M. Feliu, Joan Garcia Targa, Carme Miró, Núria Molist i Gemma Sabaté.