El grup municipal de la CUP a Santa Margarida i els Monjos ha començat aquesta setmana la campanya “La violència hi és encara que no la vegis” per sensibilitzar sobre la necessitat de pensar l’espai urbà amb perspectiva de gènere i, a la vegada, reclamar a l’Ajuntament que intervingui en diferents espais del municipi que han identificat com a insegurs per a les dones. “No es tracta d’una qüestió d’il·luminació, hi ha molts d’aquests espais que són insegurs també a plena llum del dia”, manifestava la regidora Amanda Gallego.
Des de la formació anticapitalista s’han detectat diversos punts foscos entre els quals destaquen l’aparcament de l’estació de tren, l’aparcament del davant de la llar d’infants municipal dels Monjos, la pista de Cal Rubió, el camp de futbol de la Ràpita i el camí del voltant i la pineda de la ronda Salvador Espriu dels Monjos. En tots aquests punts, i en d’altres, aquests dies s’hi han enganxat rètols per indicar que són espais no segurs per les dones i demanant a l’Ajuntament que hi intervingui.
Però la CUP va més enllà de la demanda de solució en aquests punts concrets, i vol que l’equip de govern entomi la proposta que portaran al ple la setmana que ve i en la quan sol·liciten que s’encomani als experts la realització d’un estudi per repensar l’urbanisme municipal des de la perspectiva de gènere i que es faci d’una manera participativa i transversal, convocant la Taula de Dones (la primera reunió s’hauria d’haver fet just a l’inici de la pandèmia). “Demanem a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos que prioritzi aquesta qüestió per fer que el nostre municipi sigui pioner en seguretat i feminisme”, reblava Gallego.
“No demanem més llum, sinó canvis més profunds. El planejament urbà sovint exclou les dones de l’espai públic en segons quines hores i això és també un tipus més de violència”, explicava Gemma Girona.