L’historiador, periodista i llibreter Jordi Romeu (Santa Margarida i els Monjos, 1960) acaba de publicar el llibre La mort del príncep. Ficció, literatura i realitat històrica a Il Gattopardo (Pagès editors). Es tracta del treball amb el qual Romeu va guanyar l’any passat el 36è premi d’assaig Josep Vallverdú, convocat per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, un dels més prestigiosos de les lletres catalanes en la modalitat d’assaig.
La mort del príncep és una lectura en clau historiogràfica de la famosa novel·la Il Gattopardo, de l’aristòcrata sicilià Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957). Basada en la història de la seva mateixa família, la novel·la arrenca l’any en què Sicília deixa de pertànyer al regne de Nàpols i passa a formar part de la nova Itàlia unificada, però sense que a l’illa s’hi produeixi cap canvi social profund; un fet que analitzà en el seu moment Vargas Llosa.
El llibre de l’autor penedesenc reivindica el paper de la novel·la –i de la literatura en general– com a mirall de la realitat. Per a Romeu, Il Gattopardo és un exemple d’una obra de ficció que, a banda d’uns innegables valors estètics, es pot llegir com a una excel·lent porta d’entrada per conèixer el passat. Romeu també discuteix la concepció de la història que proposa Vargas Llosa.
Aquesta és la segona incursió en la creació literària de Romeu, que el 2015 va debutar amb El calze (Editorial 3i4).