El Penedès es modernitza: arriba l’Àrea 5G

0
714
PIXABAY

Aquest matí s’ha presentat a l’espai encavallades del Museu de la Pell d’Igualada el nou projecte Àrea Penedès 5G, que permetrà una connectivitat molt més ràpida, efectiva i integral a les comarques de l’Anoia, Alt i Baix Penedès i Garraf. Aquesta iniciativa està sent desenvolupada de manera publicoprivada, ja que compta amb la implicació de la Generalitat, el Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, TICAnoia, Neàpolis, Telefònica i els ajuntaments d’Igualada i Vilanova i la Geltrú.

La implantació de la tecnologia 5G al territori té per objectiu “passar de connectar els telèfons mòbils a connectar-ho tot: qualsevol sensor en cases, la roba que portem, els automòbils… Un cop entrem a aquesta tecnologia, la indústria de serveis que la seguirà és inimaginable”, com apuntava el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública Jordi Puigneró.

De fet, la Unió Europa destinarà 25 milions d’euros al desenvolupament d’aquesta tecnologia a Catalunya, entre altres, en el marc del fons Next Generation EU; i des de Telefònica, empresa encarregada de la cobertura de la xarxa 5G, s’estima que a finals de la setmana vinent Igualada i Vilanova i la Geltrú ja disposaran d’aquesta tecnologia.

Cap al futur

El conseller Puigneró apuntava que el desplegament de l’Àrea 5G aportarà milers de llocs de treball, i que la del territori penedesenc és ja la quarta zona de Catalunya que comptarà amb aquesta tecnologia. Puigneró ha fet referència a la indústria d’Igualada i al llibre La fàbrica de Miquel Martí i Pol: “en el llibre de Martí i Pol ja es veia el compromís dels treballadors que van tirar el país endavant des de les fàbriques de tot Catalunya, i ara seguirem sent un país industrial però també serem un dels caps digitals d’Europa. El sector digital ocupa més persones que tot el sector de l’automoció junt i ha seguit creixent fins i tot en plena pandèmia. Per això hem de reivindicar el dret a innovar, perquè no podrem ser un país social si no som un país digital”.

José Manuel Casas, director territorial de Telefónica Mediterráneo, explicava que la tecnologia 5G permetrà “una connectivitat més ràpida i eficient, millores en la mobilitat, la capacitat de carregar pel·lícules de manera immediata i comptar amb experiències tecnològiques amb més qualitat”. Marc Castells, alcalde d’Igualada, afirmava que vol que la seva comarca “serveixi per veure què cal sembrar per recollir el futur” i assegurava que “s’ha de venir plorat de casa, nosaltres fem les coses no perquè ens ho demanin sinó perquè creiem que cal fer-les, i amb aquesta tecnologia aconseguirem crear un país ben musculat, no un país amb el cap molt gros i el cos petit”.

En aquesta línia, la regidora d’Empresa i Innovació de Vilanova i la Geltrú i vicepresidenta de Neàpolis, Conxi Martínez, afegia que ara “vivim moments convulsos de molta incertesa i des de les administracions hem de dissenyar nous models i promoure noves eines que apliquin polítiques intel·ligents d’innovació que connectin totes les nostres ciutats. Hem de generar noves ocupacions de qualitat i fomentar formació especialitzara per afrontar els reptes del futur amb garanties”.

Per Xavier Forcadell, coordinador de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, el fet que la vegueria Penedès formi part de la xarxa 5G “garanteix promoció econòmica, connectivitat, igualtat d’oportunitats i talent al territori; i serà una llavor que germinarà en altres zones”.

Sergi Figuerola, director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2CAT, assegurava que aquesta tecnologia “potenciarà sobretot els àmbits de l’atenció sociosanitària, la mobilitat, el mèdia i el talent gràcies als perfils qualificats del territori en relació al sector tecnològic i digital”.

FER UN COMENTARI