Ara més pagesia: una seixantena de tractors es manifesta a Vilafranca per salvar el sector

0
669
Els tractors a la comitiva d'avui a Vilafranca. // LA FURA

Aquest matí la pagesia catalana ha omplert les carreteres de tractors i vehicles agrícoles per exigir mesures que els ajudin a subsistir el conjunt de crisis d’aquest 2020 a l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura. El sindicat Unió de Pagesos havia convocat 13 tractorades arreu del Principat sota el lema “Ara més necessaris que mai. Ara, més pagesia”, que han agrupat uns 600 tractors i més de 200 vehicles.

A la comarca de l’Alt Penedès la tractorada s’ha dut a terme a Vilafranca. En total, una seixantena de tractors i un total de 80 vehicles han participat a la marxa, que s’iniciava i acabava a la plaça de l’Àgora i que recorria alguns dels carrers més cèntrics de la vila.

Els participants a la tractorada penedesenca han finalitzat la reivindicació, que començava a dos quarts d’onze del matí, llegint i fent l’entrega d’un manifest a Salvador Puig, director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Al manifest, que ha llegit el coordinador del sindicat a l’Alt Penedès, Rafel Ramon, els pagesos demanaven l’aplicació de mesures urgents com els ajuts de la verema en verd sempre que sigui necessari, ajuts per la destil·lació de crisi i d’emmagatzematge privat, o que el míldiu s’incorpori a l’assegurança del raïm de vinificació.

2020, un any complicat

Ramon explicava que aquest 2020, a banda dels conflictes estructurals que ja arrossega el sector de fa anys, “hi hem hagut de sumar una crisi que ho ha remogut tot perquè ha fet que tot s’aturi, des de teatres a bars i restaurants. Amb el sector d’hostaleria i restauració aturat hem vist com se’ns tancava la porta a una de les principals vies de distribució dels nostres productes”. A més, Ramon apuntava que cal fer valdre el producte del territori i demanava que es faciliti la utilització de most concentrat de la zona per elaborar vins escumosos, i que no es permeti que es vengui per sota del preu de cost de producció.

Des del sindicat afirmaven que no poden tolerar que els preus de venda es mantinguin estables o vagin a la baixa quan cada any “és més car i complicat mantenir la nostra feina a causa de les despeses, els costos afegits a les explotacions, les pèrdues que ens provoca l’acció de la fauna salvatge, les exigències de les ITV dels vehicles agraris o els baixos preus que rebem”. En aquesta línia, el sindicat demanava a l’Administració que sigui conscient del valor del territori i que utilitzi l’origen com un actiu a l’hora de fer promoció dels productes de la terra.

Rafel Ramon llegint el manifest davant la seu de l’INCAVI. // LA FURA

Per part de Joves Viticultors s’ha demanat a Salvador Puig, director de l’INCAVI, que es posi en pràctica el viver de celleristes per poder “sortir de la cadena que controlen les grans empreses” i han exigit el cobrament dels ajuts per la crisi del míldiu, que s’ha de fer efectiu abans que finalitzi l’any. Puig ha apuntat que els ajuts estan contemplats als pressupostos d’enguany i que properament es posarà en marxa un pla territorial per part de l’INCAVI, el Consell Comarcal, la DO Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca per desenvolupar el viver.

Finalment, el sindicat ha carregat contra la campanya “Una copa i prou. Per provocar un accident n’hi ha prou amb una copa” de la Generalitat de Catalunya, on s’utilitza una copa de vi per conscienciar sobre la relació entre les begudes alcohòliques i els accidents de trànsit. Per Unió de Pagesos, el vi i els escumosos “amb moderació” són alcohols que “formen part de la dieta mediterrània” i demanen que “no es criminalitzi el sector del vi i es diferenciï entre aquestes begudes i els alcohols més forts”.

FER UN COMENTARI