Després que les anàlisis fetes al mes de setembre en una xemeneia fossin d’escàndol; que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat no en fes públic els resultats fins que ja s’havien corregit; i que grups ecologistes (de Vilanova i de tot el país), així com associacions veïnals i entitats, hagin aixecat la veu exigint el tancament de Componentes fins que no hi hagi garantia que la foneria d’alumini de la ciutat no contamina, està havent-hi a Vilanova una contraofensiva fins ara insòlita de les forces polítiques, socials i empresarials, en defensa de l’empresa.
Diumenge els sindicats UGT i CCOO van convocar una jornada reivindicativa davant la fàbrica, en defensa del futur de l’empresa a Vilanova, que va rebre el suport de la patronal FEGP i del PSC. S’hi vilanoví. El personal de la foneria reclamava que ja n’hi ha prou de “calúmnies i mentides que poden portar al tancament de la planta i a la pèrdua de 293 llocs de treball”. Unes 300 persones van tallar la ronda d’Europa amb banderes sindicals, assegurant que l’empresa compleix la llei i que no contamina. Asseguraven que el pic de contaminació que hi va haver ja s’ha solucionat.
La metxa la va encendre la moció presentada en el ple de l’Ajuntament de dilluns de la setmana passada pels tres grups de govern (ERC-JxC-CUP), que es fa eco del perill per a la salut i el medi ambient que tenen les emissions de dioxines i furans, que “han estat contaminant l’aire des de fa més de 15 anys, quan van començar a cremar ferralla sense cap mena de control”. Un fet que podria ser la causa de “l’alt risc de mortalitat per càncer de bufeta” que hi ha a Vilanova, segons el “Mapa de la mortalitat a Espanya, municipi a municipi”. La moció acabava reclamant al Govern informació “fefaent” sobre les emissions que fa Componentes Vilanova, i s’aprovava encarregar sengles estudis epidemiològic i de la contaminació del sòl i els aliments, per tal d’avaluar la incidència en la vinya, l’horta, la ramaderia i la pesca. Tal com reclamava APMA i una trentena d’entitats més.
Tres dies després del ple, la Generalitat informava que els valors d’emissió de dioxines de Componentes es trobaven dins el límit autoritzat. I l’Ajuntament ho feia públic de seguida. Aleshores, el PSC i el PDeCAT es preguntaven per què l’alarmisme de la moció de dilluns.
Diumenge hi va haver la concentració davant la fàbrica, i ERC hi responia l’endemà dient que cal “vetllar pels interessos dels treballadors de l’empresa i els dels veïns i veïnes” i que “jugar amb el patiment de les persones dient que l’empresa està a punt de tancar, quan no és cert, és fer joc brut i actuar sense valors ètics a l’hora de fer política”. La seva aposta seria per la “continuïtat de l’empresa a la ciutat i el control de la qualitat de l’aire i de l’entorn”.
La Federació Empresarial considera que en un moment en què “l’activitat econòmica a la comarca està fortament penalitzada per les darreres crisis econòmiques, cal preservar les activitats i empreses ja existents” i que hi hagi un “equilibri ponderat entre activitat, paisatge i residència i un model territorial sostenible i respectuós amb el medi ambient”.
I el PDeCAT demana al govern local que “garanteixi la eontinuïtat de l’empresa, salvaguardant els llocs de treball i que treballi amb la direcció de la fàbrica perquè es facin les actuacions necessàries per reduir les molèsties que pateixen els veïns”. El PDeCAT al·ludeix a les “inversions fetes els últims anys per corregir les deficiències relacionades amb la contaminació ambiental i acústica”.