L’observatori OBSEA enfonsa un dofí mort a Vilanova i la Geltrú per estudiar els seus efectes en l’ecosistema marí

0
881
L'enfonsament del dofí avui a Vilanova i la Geltrú. // UPC-ACN

L’observatori matí OBSEA de la Universitat Politècnica de Catalunya ha enfonsat el cadàver d’un dofí a Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu d’analitzar quins efectes té sobre l’ecosistema marí, segons informa l’ACN.

L’experiment es realitza davant d’una càmera d’observació subaquàtica que registrarà l’impacte del dofí sobre ele ecosistemes bentònics (del fons marí) i les comunitats de peixos de la zona. El cetaci va ser trobat ja mort per un veí de Blanes a la platja de s’Abanell, i després de la necròpsia el van traslladar a l’observatori OBSEA. La investigació anirà a càrrec de la UPC, l’Institut de Ciències del Mar i la Universitat Autònoma de Barcelona, que va ser l’encarragada d’analitzar les restes del dofí.

Els objectius de l’experiment són recopilar dades dels possibles canvis que pugui provocar el dofí en la temperatura, la salinitat de l’aigua o la velocitat i direcció dels corrents, per tal d’obtenir més informació sobre els processos ambientals que s’associen a la descomposició del cadàver.

Segons apuntava a l’ACN el director del grup de recerca SARTI-MAR de la UPC i responsable de l’OBSEA, Joaquín del Río, la presència del cetaci “pot alterar els resultats que teníem fins ara en referència a aquest tema i pot atraure espècies que no veuríem en condicions normals”. A més, l’experiment permetrà interpretar els processos ambientals relacionats amb la descomposició del cadàver en ambients costaners a partir de tecnologia innovadora, ja que fins ara no s’havia fet aquest tipus d’operació en aigües mediterrànies.

Així, de moment no es coneixen quins són els principals actors implicats en la descomposició de cadàvers de mamífers marins al nostre mar.

FER UN COMENTARI