“No fem lluentons, fem sàtira”. Aquest és el lema del carnaval d’aquest 2017. Un carnaval que vol continuar reivindicant la sàtira com una de les seves essències més genuïnes i alhora no vol passar per alt una de les polèmiques que ha centrat l’actualitat vilanovina l’últim any: la sentència que invalidava la llicència del Nowa Reggae i que ha acabat limitant els decibels dels actes a l’aire lliure. Inspirant-se en el lema “No fem soroll, fem cultura”, la FAC ha volgut fer costat a la Coordinadora d’entitats juvenils en la seva reivindicació per la defensa de la cultura al carrer. I és que malgrat que els actes del carnaval estan blindats, alguns festivals de música s’han hagut de modificar arran de la sentència.
El lema del carnaval es plasma en el cartell d’aquest 2017. Obra de l’artista Sergi Salvó (Iakaré) i la dissenyadora Irene Guallar, mostra unes figuretes en paper matxé que donen vida a tots els personatges del carnaval vilanoví darrere d’una pancarta reivindicativa.
Així es va presentar diumenge a La Sala, en un acte que també va servir per donar a conèixer el programa d’enguany, que ha volgut retre homenatge a la celebració del Carnaval infantil repassant com s’ha celebrat històricament, gràcies a les Dones amb Memòria i a Paquita Roig, Xavier Orriols i Judith Barbacil.
Col·lecció de figuretes, la principal novetat
Aquest és el primer carnaval que afronta l’actual junta de la FAC, que s’estrena amb una línia continuista i sense presentar massa canvis. Així, l’Arrivo, que enguany organitza Viu Comerç, mantindrà el format dels darrers dos anys i s’iniciarà amb el sermó del rei Carnestoltes, que precedirà la cercavila de carrosses i mascarades. També es vol continuar potenciant el dimarts de Vidalot, el dia de la disfressa per excel·lència. Precisament el Vidalot és el que enceta una col·lecció de figuretes que cada any traurà un personatge a la venda, la principal novetat per aquest 2017. Se n’ha fet una edició limitada de 100 exemplars, ampliable a 50 més.
Més pressupost pel carnaval
Durant l’acte de presentació del cartell i el programa, la regidora de Cultura Teresa Llorens va anunciar la voluntat de l’Ajuntament de millorar l’aportació econòmica destinada al carnaval “perquè sigui un referent no només de ciutat i comarca, sinó també del país, i , si pot ser, internacional”. L’alcaldessa Neus Lloveras, per la seva part, va recordar que “el nostre carnaval és patrimoni de tots i totes. No volem un carnaval qualsevol, volem el nostre. I això s’aconsegueix gràcies a la important tasca que fa la junta de la FAC, la resta d’entitats i també amb la recuperació de la memòria dels protagonistes que ha tingut al llarg dels anys”