Des del mes de novembre que la comunitat educativa de l’escola Canigó de Vilanova conviu amb missatges hostils i dibuixos obscens pintats a l’asfalt i mobiliari urbà de l’entorn del centre. És la resposta d’alguns veïns del carrer a la decisió de l’Ajuntament de tallar el trànsit permanentment per facilitar l’accés dels infants a l’escola.
“El col·lectiu de Camins Escolars no viu en aquest carrer Canigó”, “Nazis”, “Fachas”, “Palacios pervertido” o “Fuera muros” són alguns dels missatges que s’han pintat davant de l’escola. “Tot i que els insults van contra alguns partits polítics i el govern local, els que patim les conseqüències som les famílies”, explica Olga Pedra, mare de l’escola i membre de la comissió Camins Escolars del centre.
L’escola Canigó està situada entre l’avinguda de Cubelles i el carrer Montseny. Al mes de setembre des de la comissió Camins Escolars es va demanar a l’Ajuntament que es tanqués el carrer al trànsit durant les hores d’entrada i sortida dels infants. Davant aquesta demanda, l’Ajuntament va restringir durant unes hores l’accés rodat al carrer mitjançant senyals, però tal com indica Olga Pedra, ni veïns ni famílies de l’escola respectaven les indicacions: “la gent només feia cas quan veia que hi havia la Policia Local”. L’Ajuntament, per la seva banda, insistia que no podia destinar efectius cada dia al carrer Canigó perquè no té prou efectius per cobrir tota la ciutat.
Senyals, pilones metàl·liques i pilones d’asfalt
Veient que amb la senyalització no n’hi havia prou, la comissió de Camins Escolars va demanar a l’Ajuntament que prengués alguna altra mesura per evitar que els vehicles accedissin al carrer a les hores d’entrada i sortida dels nens i nenes. Aquesta va arribar amb la instal·lació d’unes pilones metàl·liques clavades a l’asfalt que tallaven el trànsit permanentment. Al cap de pocs dies les pilones van ser arrancades i per més que el consistori les instal·lés de nou, acabaven desapareixent. Davant d’això, des de l’Ajuntament es va apostar per canviar les pilones metàl·liques per unes altres de formigó i un parterre gegant. Des de llavors que les pintades són contínues, acompanyades de queixes reiterades d’alguns veïns del carrer per no poder arribar fins a la porta de casa en cotxe.
“Nosaltres no vam demanar a l’Ajuntament que tallés el trànsit permanentment, el que volíem era que els nens i nenes poguessin arribar a l’escola en un entorn saludable i segur”, indica Olga Pedra, que no dubta a qualificar la situació que viu la comunitat educativa de l’escola Canigó com “d’assetjament” i explica que s’estan plantejant denunciar les pintades. “La situació és insostenible, no pot ser que uns quants veïns es pensin que el carrer és seu”, diu. Des de la comissió Camins Escolars del centre, s’han intentat posar en contacte amb el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, per poder abordar la problemàtica, però per ara encara no han aconseguit reunir-s’hi.