L’Ajuntament de Vilafranca defensa la seva implicació en educació argumentant que hi destina el 10% del pressupost

0
502
L'Ajuntament destina un 10% del pressupost en educació. // LA FURA

Aquesta setmana l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha presentat la partida pressupostària que destina a educació i les activitats que complementa, amb l’objectiu de donar a conèixer la seva implicació directa en aquest àmbit.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, assegurava que la finalitat de l’ens local és “complir un repte transversal amb centres educatius, famílies i la realització d’activitats per tal d’influir en l’aprenentatge dels infants i joves de la vila”. Montserrat explicava que l’Ajuntament destina 6.250.000 euros en educació, un 10% del pressupost total: “aquesta xifra no hi és per casualitat, sinó perquè existeix una clara aposta política per l’ensenyament encara que l’Ajuntament tingui poc marge”.

Les competències que en un principi pertoquen als ajuntaments al voltant dels centres educatius tenen relació amb la neteja, el manteniment i subministres, “1.250.000 euros en total”, apuntava l’alcalde Pere Regull. L’alcalde assegurava que “invertim més de cinc milions d’euros de més perquè a aquest Ajuntament hi ha voluntat política; totes aquestes despeses les tenim perquè volem aplicar tarificació social, subvencionar les llars d’infants, evitar el dèficit formatiu i garantir que a la zona tenim treballadors ben formats i evitar la segregació i l’abandonament escolar prematur”.

En total, l’Ajuntament destina 400.000 euros en suport econòmic als centres, 300.000 dels quals són per activitats de suport educatiu i 100.000 per a programes d’ajut a l’escolarització i vetlladores. A més, també impulsa 102 activitats relacionades amb la piscina municipal, el teatre, l’emprenedoria o els esports, entre altres; que acabe suposant una despesa d’uns 56 euros per alumne. La regidora apuntava que l’Ajuntament té dos objectius principals: reduir l’abandonament escolar prematur i millorar l’èxit educatiu de tots els alumnes, “assegurant que tots tinguin oportunitats”. En aquesta línia, l’ens també s’implica en projectes com els PFIs o l’Escola d’Enoturisme.

En referència als ajuts a l’escolarització, àmbit pel qual l’Ajuntament va rebre fortes crítiques de l’oposició perquè dos anys enrere van ser modificats i representaven només un 3% del pressupost educatiu (es va aplicar un canvi de criteris que va suposar la pèrdua d’aquests ajuts per part de moltes famílies) la tècnica d’Educació Dolors Peñafiel apuntava que el canvi de criteri “ens va permetre passar d’ajudar entre 300 i 400 famílies a destinar ajuts a unes 800, perquè ara ens adaptem als barems que indica la Generalitat i així s’han detectat més infants amb necessitats especials”.

FER UN COMENTARI