Tres vilafranquins impulsen Penedès Verd, un projecte altruista per netejar l’entorn

0
1553
Els tres impulsors de Penedès Verd: Joan Garcia, Eduard Rovira i Joan Morera. // PENEDÈS VERD

En Joan Morera, en Joan Garcia i l’Eduard Rovira són tres joves vilafranquins amb un fort vincle amb l’esport i la natura. Acostumen a córrer i anar amb bicicleta pels entorns del Penedès, i després del confinament van decidir crear Penedès Verd, un projecte altruista que té per objectiu preservar la flora i la fauna del paisatge retirant les deixalles que l’embruten i l’amenacen.

“Creiem que durant el confinament molta gent que abans no acostumava a passejar i fer esport a l’aire lliure va començar a fer-ho, i cada vegada hi havia més gent i més brutícia pels voltant de Vilafranca” comenta en Joan Morera. “Nosaltres vam creure que calia fer-hi alguna cosa i vam voler crear trobades per recollir residus. La primera crida va tenir molts bons resultats, i ara la nostra idea és fer una trobada mensual i anar retirant residus de diversos indrets del Penedès, no només de Vilafranca”, afegeix.

La Serreta, Sant Pau i La Muntanyeta

Aquests tres joves ja han organitzat dues trobades: la primera, feta el passat mes de febrer, va comptar amb 52 persones i va netejar els entorns de La Serreta; i la segona, feta aquest mes de març al turó de Sant Pau i a l’espai de la muntanya de Sant Jaume (Casal 2000) ja va acollir 130 participants i va sumar la col·laboració del Centre d’Excursionistes, que a partir d’ara aportaran material, mans i difusió. “A cada jornada hem omplert dotze big bags de residus, i cadascuna s’ha d’aixecar entre dues o tres persones: són molts quilos de deixalles, potser ja n’hem retirat quasi dues tones en total” explica Morera.

La trobada d’aquest mes de març es va fer als entorns de Sant Pau. // PENEDÈS VERD

Aquestes jornades de neteja duren tot un matí, des de les 9 fins a les 13 hores, i les persones interessades s’hi poden presentar quan els vagi millor, sense necessitat d’un registre previ. A cada trobada, l’equip de Penedès Verd reparteix material i mapes; i els participants també poden consultar els punts de recollida de residus i l’espai a netejar als perfils de Facebook (Penedès VERD) i Instagram (@penedesverd) del projecte. Cal que els grups estiguin separats segons les bombolles de convivència i que es respectin les mesures sanitàries.

Per la propera trobada, que s’ha programat pel diumenge 11 d’abril a La Muntanyeta del terme municipal de Moja, Penedès Verd ha volgut implicar els ADFs, que aprofitaran la jornada per fer el manteniment de les basses per animals de l’espai, i utilitzarà un centenar de bosses de ràfia que ha aconseguit amb la implicació de l’Ajuntament de Vilafranca i que es podran reutilitzar. “Cada trobada volem que sigui millor, i per això a la propera volem evitar utilitzar bosses de plàstic per recollir els residus i mirar de reciclar-los des d’un principi”, explica Morera. “L’ideal seria que a cada grup bombolla algú es cuidi de recollir els cartrons, algú altre els plàstics, una altra persona els vidres, algú altre la resta… i així aconseguir que quan ho dipositin als punts de recollida ja estigui tot ben classificat. Sinó mirarem de separar-ho nosaltres tres, perquè creiem que és millor reciclar tot el que es pugui”.

Per cada trobada l’equip contacta amb l’Ajuntament de la zona, que els facilita material i els punts de recollida.

FER UN COMENTARI