La Cristina Casino, de Castellví de la Marca i de 62 anys, esperava dijous al matí al pati de Cal Figarot que li toqués el seu torn per rebre la vacuna per protegir-se de la covid-19. “Estic una mica preocupada per la vacuna, però entenc que és necessari que ens la posem, per nosaltres i per tothom”, deia. Uns metres més endavant, ja dins de la sala Oriol Rossell, sis infermeres i infermers de diferents centres d’atenció primària de l’Alt Penedès anaven administrant ordenadament l’AstraZeneca a totes les persones d’entre 60 i 69 anys que tenien cita per vacunar-se. Després d’injectar-los el vaccí els demanaven que esperessin quinze minuts al vestíbul de Cal Figarot per assegurar-se que no tenien cap reacció.
A la Mercè Pagan, de 66 anys i veïna de Sant Sadurní d’Anoia, feia deu minuts que l’havien vacunada: “És clar que em fa respecte la vacuna, amb tot el que se sent dir, però jo tinc un emfisema pulmonar greu i si agafo la covid-19, no me’n sortiré”, explicava. Al seu costat, la Montse Escalé, també de Sant Sadurní, deia estar molt contenta d’haver-se vacunat “a mi el que em fa por és la covid”, exclamava.
Dijous era el primer dia que obrien portes, com a punt de vacunació de capacitat mitjana de la regió Metropolitana Sud, el local dels Castellers de Vilafranca (Cal Figarot) i el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú.
Eva Casán, una de les dues responsables del punt de Cal Figarot, explicava que, tot i que depèn sempre de la disponibilitat de vacunes que els proporciona el departament de Salut, actualment tenen capacitat per administrar-ne unes 300 per torn (matí o tarda), per tant, els dies que s’ofereix doble torn es poden arribar a vacunar unes 600 persones. Les xifres són similars a les del Museu del Ferrocarril de Vilanova, que ha obert amb capacitat per administrar 550 dosis al dia en horari de matí i tarda. En ambdós casos, els centres estan oberts de dilluns a divendres i és imprescindible tenir cita.
Aquests dies són les persones d’entre 60 i 69 anys les que hi poden acudir per rebre la primera dosi d’AstraZeneca. Per poder-se vacunar cal demanar hora a través del web vacunacovidsalut.cat. En funció de les dosis disponibles en cada centre de vacunació del país, s’obren més o menys cites. Per això Eva Casán recomanava a les persones d’entre 60 i 69 anys que no trobin cita, que vagin consultant el web sovint perquè diàriament es va actualitzant.
El departament de Salut va contactar amb els responsables del Figarot i la directora del Museu del Ferrocarril per explicar-los les necessitats d’espai que tenien per dur a terme la vacunació massiva. “Ja que no podem fer castells, almenys que les nostres instal·lacions serveixin per acollir els equips de vacunació i poder anar superant aquesta situació”, comentava Carles Mata, president dels Castellers de Vilafranca, que també indicava que Salut els ha anunciat la intenció d’utilitzar les instal·lacions fins al mes de setembre.
Perquè quan es puguin reprendre els assajos la vacunació no interfereixi amb el dia a dia de la colla, s’ha traçat un circuit exclusiu per a les persones que s’hi van a vaccinar.