L’àliga cuabarrada salva Pontons del parc eòlic

0
537
Foto Xavier Bayer

La Generalitat ha desestimat el projecte de parc eòlic Pontons II presentat per l’empresa Eólica la Conca 3 SL i que afectava especialment els termes de Pontons (amb la instal·lació de quatre aerogeneradors de 200 metres d’alçada entre la casa de colònies de Cal Diable i les Llambardes i una subestació elèctrica) i Querol, Aiguamúrcia, el Pont d’Armentera, Vila-rodona, Alió i Puigpelat, pels quals es volia fer passar una línia d’evacuació d’alta tensió de 220 kV i 29,7 km.

Dimarts al matí la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya va certificar que, després de considerar la documentació presentada per l’empresa, les respostes rebudes de les administracions públiques i les al·legacions presentades per consistoris i entitats ecologistes, emetia un informe desfavorable “atès que existeixen elements determinants que, ja d’inici, es consideren insalvables per l’afectació de l’àliga cuabarrada, espècie protegida de la fauna salvatge autòctona, i els connectors ecològics”. L’àliga cuabarrada, per tant, ha estat determinant per aturar el projecte.

Tant en les al·legacions presentades pels col·lectius ecologistes Bosc Verd i La Sínia, com de l’Ajuntament de Pontons s’insistia en l’afectació negativa que els aerogeneradors i tota la xarxa elèctrica i de nous camins per connectar-los tindria per a la fauna del territori, posant l’accent en la parella d’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) i altres rapinyaires i quiròpters de la zona.

L’àliga cuabarrada és un dels elements de conservació prioritària dels espais inclosos a les tipologies de muntanya litoral i interior de la xarxa Natura 2000 i, juntament amb el ratpenat de Behcstein, el cranc de riu autòcton i el botxí meridional, està classificada en la categoria “en perill d’extinció”.

La satisfacció d’ecologistes i veïns

Tant des de la Plataforma de Defensa del Territori de Pontons (GDTP), creada per aturar el projecte, com des del grup ecologista Bosc Verd, la desestimació ha estat rebuda amb molta satisfacció: “Ens hem tret un gran pes de sobre, però som conscients que no podem abaixar la guàrdia”, explica Sílvia Vinyarta, del GDTP. En aquest sentit, la plataforma veïnal anuncia que començarà a treballar per aconseguir que Pontons s’inclogui dins la xarxa Natura 2000: “Som conscients que sense tenir l’Ajuntament a favor, serà complicat, llarg i difícil, però és qüestió de fer pressió i feina”, indica Vinyarta.

FER UN COMENTARI