Repunt de contagis

0
829

Era evident que en el moment en què se suavitzessin les restriccions per la pandèmia, hi hauria una alça en el nombre de contagis. Era inevitable, i tampoc cal domar-hi massa voltes. La vacunació s’està fent bé, a un ritme alt, amb quatre vacunes diferents; es va començar per la gent gran i per les persones d’alt risc, que és el que s’havia de fer, per bé que va començar tard i a empentes i rodolons, però finalment va a bon ritme. I ara, ja amb el segment de població de mitjana edat majoritàriament –almenys parcialment– vacunada, s’obre la porta a joves de 16 anys per amunt. Cal donar, doncs, aire a la ciutadania, que pugui començar-se a sentir lliure, encara que pugui suposar un petit increment de contagis. Perquè com que les persones amb risc agut per a la seva salut estan protegides, les que ara agafen el coronavirus no tenen altra complicació que haver-se de confinar a casa uns dies, però les UCI continuen buides.

Així i tot, certa llibertat no és llibertinatge, i com que la pandèmia no s’ha acabat i va per llarg, cal no deixar de prendre precaucions quant a contactes grupals, i encara no és hora de fer actes massius, de molta gent reunida en espais reduïts. El jovent és qui més tirada hi té. L’edat els hi porta. Però no només. Segons l’OMS, l’assistència de públic als partits de futbol de l’Eurocopa, així com tot el que en deriva (concentracions a les entrades dels camps de futbol, festes en bars i pubs abans i després dels partits, etc.) és una de les causes de l’increment de contagis al continent. Si no es permeten aglomeracions; si s’ha estat un any sencer amb els camps de futbol sense públic, té cap sentit haver obert ara les graderies? No podien haver esperat a la temporada vinent? No tant pels partits en si, com pels desplaçaments de milers de persones amunt i avall, juntes, i les celebracions que hi van intrínseques. I és que amb visió de continent, tan sols una de cada quatre persones està vacunada amb les dues dosis i la meitat de la població encara no ha rebut cap mena de protecció.

En aquest mateix sentit, veient com han anat les infeccions a Mallorca després dels viatges d’estudis, no costa d’imaginar que hi pugui haver aquest estiu macrobrots a les zones costaneres que viuen del turisme de masses i de baixa qualitat. Serà una bona ocasió –una altra– per rumiar fins a quin punt val la pena tenir-lo.

FER UN COMENTARI