Dissabte l’IEC commemora cent anys d’excavacions arqueològiques a Olèrdola

0
814

El Departament de Cultura de la Generalitat ha inclòs els 100 anys de les intervencions arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a Olèrdola entre les commemoracions de l’any 2021 i dissabte en farà l’acte inaugural, al conjunt monumental, juntament amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans.

En concret, a partir de 2/4 de 7 de la tarda es farà una visita comentada a l’exposició “100 anys després… ahir i avui de la recerca arqueològica” ivisita guiada al conjunt històric; hi haurà els parlaments del director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Maria Boya Busquets; de la comissària del centenari, Núria Molist, i del president de l’IEC, Joandomènech Ros; i el descobriment de la placa commemorativa. S’acabarà amb un concert de Lídia Pujol titulat “Olèrdola, espai d’amor i llibertat”.

Olèrdola representa un patrimoni singular, amb més de 4000 anys d’història. La commemoració dels 100 anys de les primeres accions de l’IEC a Olèrdola (topografia el 1920, excavacions el 1921 i restauració de l’església de Sant Miquel entre 1926 i 1928) vol reconèixer la tasca feta aleshores, i que va ser clau pel coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument.

Pere Bosch Gimpera i part dels seus col·laboradors del Servei d’Investigacions Arqueològiques de l’IEC van visitar Olèrdola el 1917. A partir d’aquí és van començar a fer excavacions, dirigides per Matías Pallarès, centrades en definir la cronologia de la muralla i l’existència d’un poblat iber, i en la restauració de l’església preromànica i romànica de Sant Miquel, dirigida per l’arquitecte Jeroni Martorell.

Aquelles intervencions van marcar tota una dècada en què el jaciment va millorar de forma notable i en va augmentar el coneixement, el reconeixement i el valor patrimonial, en una tasca pionera que cent anys després, tenen continuïtat.

FER UN COMENTARI