Ja ens trobem, per fi o no, immersos de ple en l’estiu. L’any passat en vam viure un dels més estranys i complexos; similar a un període de prova i error entre restriccions i obertures, i aquest 2021 sembla que hi tornarem. Però l’estiu és l’època en què molts de nosaltres fem vacances, i per això us convidem a viatjar des de la comoditat del vostre sofà, la seguretat de casa vostra o una vesprada tranquil·la a la platja o la muntanya: marxem de vacances, però us deixem amb una selecció de llibres perquè us endinseu a tots els racons i descobriu curiositats d’altres països i cultures amb les quals convivim. Som-hi?

1. Cuadernos perdidos de Japón – Patricia Almarcegui

Any: 2021

Editorial: Candaya

Nombre de pàgines: 128

Què ens explica? Si voleu conèixer Japó des de la perspectiva d’una experta en literatura de viatges, i llegir les reflexions que una dona que viatja sola fa al voltant de la societat, la cultura i l’art japonesos aquest és EL llibre: Almarcegui en fa una anàlisi des de la nostàlgia i la pèrdua, però també des del record d’algú que ha visitat aquest país i els seus canvis en dues ocasions i amb deu anys de diferència.

2. Filipines a la catalana – Salvador Alegret

Any: 2021

Editorial: Ushuaia

Nombre de pàgines: 620

Què ens explica? El vilafranquí Salvador Alegret ha publicat una guia de viatges a les Illes Filipines, a partir de diversos viatges fets en les dues últimes dècades. Amb aquesta obra, Alegret pretén recollir la petjada dels catalans a les illes mentre aquestes eren colònia espanyola, fins a finals del segle XIX, i obrir una porta per a qui vulgui viatjar-hi o qui ho vulgui fer des de casa.

3. Del polze, la terra – Oriol Ràfols Grifell

Any: 2019

Editorial: Magnetar

Nombre de pàgines: 416

Què ens explica? Travessar mig món fent autoestop és possible: ens ho demostra el vilanoví Oriol Ràfols Grifell amb aquest llibre, que presenta el seu viatge de cotxe a cotxe des de Catalunya fins a Ürümqi, a la Xina. Un relat inspirador que pren el punt de partida en el polze del protagonista, eina que li va servir per visitar centenars de racons en menys d’un any i amb desenes d’acompanyants peculiars. Si us agrada la carretera i deixar-vos portar, llegiu-lo!

4. A les antípodes – Bill Bryson

Any: 2000

Editorial: RBA

Nombre de pàgines: 320

Què ens explica? Qui no s’ha sentit atret per la terra dels cangurs? Si us voleu apropar a Autràlia des de la perspectiva del brillant Bill Bryson, no dubteu a llegir aquest llibre, que us transportarà amb molt sentit de l’humor a diversos racons australians i us donarà a conèixer la seva gent, la seva fauna… i la seva cervesa.

5. El camino cruel: un viaje por Turquia, Persia y Afganistan – Ella Maillart

Any: 2015

Editorial: La Línea del Horizonte

Nombre de pàgines: 336

Què ens explica? L’aventurera, esportista i reportera Ella Maillart narra el viatge a Kabul que va fer acompanyada de l’arqueòloga Annemarie Schwarzenbach des de Suïssa a finals dels anys trenta, travessant una Europa a les portes de la Segona Guerra Mundial. Les dues dones tenien personalitats excèntriques i extreuen vivències diferents d’un camí compartit: trobarem el mateix viatge des del punt de vista de Schwarzenbach a Todos los caminos están abiertos (Minúscula, 2008).

6. Bajo los cielos de Asia – Iñaki Ochoa de Olza

Any: 2010

Editorial: Saga

Nombre de pàgines: 356

Què ens explica? Si el que us agrada és la muntanya i les emocions fortes, no podem passar per alt aquest llibre. L’escalador i alpinista navarrès Iñaki Ochoa de Olza, que va coronar 12 dels 14 cims més alts del món sense l’ajut de xerpes ni oxigen i que va morir als 40 anys a l’Annapurna (Himàlaia), deixa en aquest llibre el llegat dels seus valors amb les persones i la natura, dels quals en destaca la solidaritat.

7. Viajeras intrépidas y aventureras – Cristina Morató

Any: 2002

Editorial: Debolsillo

Nombre de pàgines: 224

Què ens explica? L’autora ret homenatge a diverses dones oblidades que van fer història: sabíeu que algunes d’elles exploraven la selva amb talons i cosset? Morató repassa les anècdotes, atreviments i impediments de dones que van superar límits i que van viatjar per tot el món, de totes les maneres imaginables, en un món d’homes. El llibre compta amb un pròleg a càrrec de Manu Leguineche, un dels periodistes i escriptors de l’Estat espanyol que ens han deixat un llegat imperdible en llibres de viatges i experiències.

8. El món sobre rodes – Albert Casals

Any: 2009

Editorial: Edicions 62

Nombre de pàgines: 208

Què ens explica? Aquest llibre, indicat per a culs inquiets i adolescents, narra en primera persona el viatge que va fer l’Albert amb només catorze anys. L’equipatge: la seva cadira de rodes, entusiasme i molta, molta empenta.

9. Bàsic – Manuel Rojas Martín

Any: 2018

Editorial: Caligrama

Nombre de pàgines: 172

Què ens explica? Us imagineu viatjar a l’Àfrica, al cim de l’Everest, a l’Argentina, a Islàndia i a altres continents, racons i països en un sol viatge? Bàsic és el llibre en què un nen, l’Únic, viatja vivint aventures i aprenent a ser honest, responsable i respectuós amb tot el que visita i tothom a qui coneix. Molt adequat perquè els més petits i jovenets de casa recorrin món. I per als més intrèpids i amb nom propi us recomanem entrar a la pàgina web lamagiadelmeunom.com, on ofereixen llibres personalitzats per als més petits, que viatjaran per tot el món mentre descobreixen què signifiquen les lletres del seu nom.

10. Casada con la aventura – Osa Johnson

Any: 2003

Editorial: Ediciones B

Nombre de pàgines: 304

Què ens explica? Osa i Martin Johnson són pioners en l’elaboració de documentals de la vida salvatge. Van viatjar per tot el continent africà al segle XX i en van recopilar les experiències en diversos llibres i filmacions. Els llibres de viatge d’Osa són un testimoni impecable de les més de dues dècades que aquest matrimoni va passar en terres africanes. Sense moure’ns de continent, i per conèixer-lo millor, també recomanem Mig sol groc de la nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie, Al oeste con la noche de la pionera d’aviació Beryl Markham i els llibres del periodista català Xavier Aldekoa.

11. El Sud de nou revisitat – Xavier Garcia Pujades

Any: 2017

Editorial: Cossetània

Nombre de pàgines: 200

Què ens explica? Recomanem aquest llibre perquè les terres de l’Ebre segueixen sent la diana de probables mutilacions futures i perquè sovint mitifiquem allò que tenim a l’altra punta del món mentre desprestigiem la pròpia casa. L’autor vilanoví va guanyar el Premi Serret Terra de Cruïlla amb les evocacions d’aquest llibre sobre els paisatges, els pobles i la gent de l’Ebre: llegir-lo és una manera de conèixer com era, com és, i com s’està transformant.

12. El meravellós viatge de Nico Huehuetl a través de Mèxic – Anna Murià

Any: 2013

Editorial: Publicacions
de l’Abadia de Montserrat

Nombre de pàgines: 254

Què ens explica? En Nico i el seu cavall volador viatgen per tot Mèxic descobrint-ne tot de racons secrets i coneixent la gent que hi viu. Aquesta història queda recollida al volum El meravellós viatge de Nico Huehuetl a través de Mèxic i altres textos, amb pròleg de Miquel Desclot, i que inclou textos que Murià va fer per a públic infantil i juvenil. La història d’en Nico, com ens indica el nostre autor de literatura infantil i juvenil de referència, Pere Martí i Bertran, es va inspirar en el clàssic també recomanable per als petits El viatge meravellós d’en Nils Holgersson per Suècia, de Selma Lagerlöf.

FER UN COMENTARI