L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Diputació de Barcelona han signat un conveni per a la coordinació en la millora de la qualitat de les aigües del riu i de l’embassament del Foix, tal com havien demanat els ajuntaments de la conca del Foix, sobretot el de Castellet i la Gornal. El parc del Foix està qualificat com a Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA) i el pantà és punt de parada d’aus migratòries i també de nidificació.
S’espera que les millores del sanejament (concretament, la reducció de nutrients i de fòsfor) i el pla de millora de la qualitat de l’aigua de l’embassament facilitin la recuperació ambiental del riu i l’entorn del Parc del Foix. Un dels problemes de l’embassament són les elevades concentracions de fòsfor provinents del riu, que provoquen una situació d’hipereutrofització. Una de les mesures que servirà per resoldre-ho seran les obres d’ampliació i millora de la depuradora de Vilafranca, que contribuiran a l’aportació d’aigua de qualitat a la conca del Foix i a reduir les aportacions de fòsfor al pantà. És previst que en el termini de dos mesos ja estiguin en servei les obres per a la reducció de nutrients, i que al llarg de 2022 finalitzin les actuacions que n’incrementin la capacitat de depuració fins als 24.000 m3/dia.
El conveni signat per l’ACA i la Diputació tindrà una durada de quatre anys, prorrogables fins a vuit, també preveu la redacció de diversos projectes i plans directors, la coordinació entre les dues entitats i crear una comissió de seguiment de les actuacions.