Del 19 al 28 de novembre tindrà lloc la segona edició de “La Setmana de la Pedra Seca”, una iniciativa de promoció d’aquest patrimoni ancestral, amb entitats dedicades exclusivament a la seva difusió i conservació. La “Setmana” es fa amb actes a tots els Països Catalans, i al Penedès són molts els municipis que han programat alguna activitat.
Aquest mateix divendres es convoca un concurs de fotografies de pedra seca des de Sant Jaume dels Domenys, per tota la Setmana. I a Cunit fan una jornada sobre la cuina de la barraca de pedra seca. Dissabte es farà una ruta per elements de pedra seca de Calafell i s’obrirà l’exposició de peces de joieria inspirades en les barraques en pedra seca del Penedès, de Patrícia Aguiló, a les caves Llopart (els Casots); diumenge es reconstruirà una barraca de pedra seca a Bonastre, es farà la ruta de la pedra seca de Sant Vicenç de Calders.
Ja la setmana vinent, el divendres dia 26 s’inaugurarà al Vinseum de Vilafranca l’exposició “Tota la pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, produïda per la Generalitat, que es podrà visitar fins al 9 de gener, i també s’hi lliurarà el segon Premi Pedra Seca de l’Associació de la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional; el dia 27 es farà una ruta per les barraques de pedra seca de Cunit.
El 28 de novembre serà el de major concentració d’actes al Penedès: una ruta per les barraques de Bellvei, una per Santa Oliva, una per Olèrdola, un taller de restauració de marges a Albinyana i una ruta teatralitzada entre pedra seca, teatralitzada amb tast de vins, cervesa i productes locals a Mediona.
Finalment, el Vinseum organitza el dia 30 una xerrada sobre l’ofici de margener i la tècnica de la pedra seca al Penedès, a càrrec de l’antropòleg Abraham Guillén; l’1 de desembre s’hi farà un tast de vins d’elaboradors apassionats per la preservació de la pedra seca a les seves finques; i l’11 de desembre es presentarà a Bellvei el llibre Les barraques de pedra seca de Bellvei, de Robert Rovira.