Es reactiva la plataforma StopAgroparc de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons

0
680

Fa encara no dos mesos, el 12 d’octubre, dia festiu i de pont, es presentava públicament, a l’Ajuntament de Gelida –que hi dona suport– la segona versió del projecte d’agroparc del Grup Ametller Origen, a mig camí entre Gelida i Sant Llorenç d’Hortons. L’anunci de la reactivació del projecte, que fa quatre anys va aturar la Generalitat, ha comportat la reacció immediata de la plataforma StopAgroparc, que pensa presentar batalla per intentar aturar-lo un altre cop. La plataforma compta amb el suport del grup ecologista Bosc Verd, de Naturalistes de Gelida i també del sindicat Unió de Pagesos.

El 2017 l’agroparc es va aturar perquè s’implantava el sòl agrícola. Ara es projecta al polígon de Can Juncoses, de Gelida; una zona industrial no desenvolupada, sobre la qual ERC en el seu moment va fer campanya perquè no es desenvolupés. Però l’agroparc aniria més enllà del polígon dibuixat al planejament urbanístic de Gelida. Segons explica Víctor Escarré, d’StopAgroparc, l’actual projecte s’ha fet després de comprar terrenys a Can Juncoses, “i l’amplien a 250 hectàrees [l’anterior en tenia un centenar] per donar sostenibilitat al projecte, amb deu hectàrees d’hivernacles, dotze de plaques fotovoltaiques, demanen ampliar un 26% el polígon i entra a zones reconegudes com a corredor ecològic; diuen que salven el torrent, però a l’altra banda hi posen un aparcament per a mil vehicles”.

Arnau Costa recorda que la zona de Can Juncoses fa de corredor natural entre Roques Blanques i Montserrat amb les muntanyes d’Ordal, on hi ha “una vuitantena d’espècies protegides i altres que hi poden passar”, entre elles l’àliga cuabarrada, que la té com a “zona de caça preferent”. Des d’StopAgroparc no es considera que sigui convenient que “la porta del Penedès suporti un flux de 90.000 visitants a l’any, més de mil treballadors diaris, a més d’una gran mobilitat de mercaderies, envasos, residus, matèries primeres…”.

Entre els motius que dona el manifest redactat per la plataforma hi ha també el fet d’implantar una zona de cultiu de regadiu, en un context de canvi climàtic; i que no s’hi farà agricultura ecològica amb certificació garantida.

D’altra banda, Escarré ha manifestat el seu estupor davant el suport incondicional que l’Ajuntament de Gelida dona a l’agroparc: “durant la presentació, l’alcaldessa va dir que era un matrimoni entr Gelida i Ametller. Ens han casat!”.

Titolet

FER UN COMENTARI