L’Ajuntament, el Vinseum i l’Institut d’Estudis Penedesencs s’han coordinat per dissenyar un programa d’actes per commemorar a Vilafranca el 90è aniversari de la Segona República i ajudar a donar a conèixer a la població el que va suposar i el context en què va succeir. Els actes es van avançar ara fa un any amb la doble exposició sobre el mètode Freinet a les escoles del Penedès, a les capelles del Vinseum i de Sant Joan.
L’Ajuntament preveu fer al mes d’abril un acte d’homenatge a la setantena de regidors i alcaldes que es té constància que hi va haver al Consistori entre 1931 i 1939 (posteriorment depurats, exiliats i/o represaliats; es farà en un acte solemne a Cal Bolet, amb els seus descendents.
El Vinseum tindrà fins al 9 de gener exposat al passadís d’accés al seu auditori un retrat restaurat del rei Alfons XIII, que va ser despenjat del Saló de Plens de la Casa de la Vila just durant la proclamació de la República. “Va ser un dels actes espontanis que hi va haver i mostra la simpatia que generava” la monarquia, ha dit el director del museu, Xavier Fornos.
Finalment, l’IEP està ultimant l’edició d’un llibre, escrit per Jaume Basegoda i complementat per Josep Vallès, sobre els alcaldes de la vila durant la Segona República, es presentarà al gener i s’ha fet a partir del que va explicar la premsa de l’època. També s’ha fet un documental, que es presentarà el 13 de desembre, sobre el pla Barenys, que va ser “el primer pla d’urbanisme modern que es fa a Vilafranca, que planteja el creixement dels anys 30 amb propostes que el franquisme deixarà enrere i que algunes recuperarà el POUM actual”, explica l’historiador Ramon Arnabat. I també es reposarà l’exposició “Primavera republicana”, a partir del dia 13 a l’Escorxador.