Les exportacions de vi i cava han crescut un 23,55% en el període de gener a setembre d’aquest 2021 respecte dels mateixos mesos de l’any anterior. Ho recullen les dades de Prodeca (Promotora dels Aliments Catalans), avançades aquest dijous a la Taula del Cava celebrada a Vilafranca. La consellera d’Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha aplaudit aquest augment, que en el cas específic del cava és del 13,8%. D’altra banda, Jordà ha celebrat que la nova llei estatal de la Cadena Alimentària fixi que els pagesos no poden cobrar el raïm per sota dels seus costos de producció. La consellera ha afegit que la Generalitat “anirà més enllà” i publicarà la mitjana de costos de les principals varietats per incentivar el sector a pagar millor els pagesos arreu.
Durant el tercer trimestre de 2021, el sector del vi i el cava ha consolidat el creixement d’exportacions iniciat a principis d’any. Si el 2020 el comerç exterior mundial de vi va caure un 7% –per la covid, els aranzels als Estats Units i el Brexit–, enguany registra un increment del 23,55% entre gener i setembre, i se situa com a cinquè sector exportador des de Catalunya. Alemanya, Bèlgica i els Estats Units són els mercats que més acaparen les vendes de cava a l’estranger. Els augments més significatius han estat a mercats menors com Mèxic (+372%), la Xina (+320%), República Dominicana (+229%) i Corea del Sud (+137,86%). En el cas dels Estats Units, l’increment de les exportacions de cava ha estat del 49,77%. Per contra, on han caigut més les vendes ha estat a Noruega (-33,07%), al Regne Unit (-27,17%) i a Suïssa (-16,39%), segons el detall de dades a què ha tingut accés l’ACN.
Garantir un preu just
del raïm
Teresa Jordà ha anunciat que la Generalitat treballarà per aprofitar la nova llei estatal de la Cadena Alimentària per aconseguir un compromís del sector del cava per revalorar el raïm. La consellera ha recordat que la normativa aprovada recentment al Congrés estableix que cada pagès ha de ser pagat, com a mínim, per cobrir els seus costos de producció. Un llindar bilateral que ha considerat “insuficient”, motiu pel qual ha apuntat que la Generalitat procurarà que el sector es conjuri sota uns mateixos paràmetres.
En aquest sentit, Jordà ha dit que la Generalitat farà un estudi dels costos mitjans de producció de raïm de les principals varietats i territoris on s’elabora cava a Catalunya, que espera que estigui a punt per a la propera verema. La intenció, ha recalcat, és que serveixi d’orientació per al conjunt del sector cavista, evitant les negociacions directes que actualment tenen els elaboradors amb els pagesos. “Hem de ser capaços d’articular uns preus que serveixin d’orientació per defugir d’especulacions i que puguem falcar els agricultors perquè es guanyin bé la vida”, ha assenyalat la consellera. La mesura ha estat aplaudida per la patronal AECAVA. El seu president, Damià Deàs, ha definit la nova normativa estatal d’“importantíssima” i ha fet una crida al sector a resoldre el “desequilibri” de preus actual.