L’Auditori del Vinseum ha acollit, aquest matí, la presentació del projecte “Penedès Sostenible i Saludable”, que té per objectiu crear un Ecosistema d’Innovació a tot el territori. Pressupostat amb 4 milions d’euros, aquest projecte s’ha presentat a la convocatòria de Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) del fons europeu FEDER i abans de l’estiu se sabrà si rep o no els 2 milions d’euros sol·licitats.

A les vinyes del Penedès es tiren 2,5 milions de kg de sofre cada any

El projecte es centra en el sector agrari i agroalimentari, així com en l’ús dels recursos energètics per tal que els aliments que es produeixen al Penedès –amb el vi i el cava com a estendard- no continguin rastres de residus nocius per la salut. El Penedès Sostenible i Saludable es fixa una seixantena de reptes a assolir entre els quals destaca promoure l’obtenció de varietats autòctones de ceps resistents a malalties com l’oïdi i el míldiu i així poder reduir la quantitat de productes fitosanitaris que s’aboquen actualment a la vinya (només al Penedès es calcula que cada any es tiren uns 2,5 milions de kg de sofre i unes 65 tones de coure). Un dels altres objectius és apostar per un model energètic eficient tant en instal·lacions públiques com en cellers i, a la vegada, avançar cap a la promoció de la mobilitat sostenible basada en l’ús de l’energia elèctrica. En aquest sentit, està previst que l’Ajuntament de Vilafranca habiliti una base per a la recàrrega de vehicles elèctrics que serveixi també per impulsar la mobilitat enoturística. Finalment, es preveu la creació d’un laboratori estable al Centre Àgora, seria l’Espai Lab i permetria fer el testatge i prototipatge en entorns reals de les solucions seleccionades.

En l’acte de presentació d’avui tots els representants de les cinc institucions impulsores del projecte han coincidit en la necessitat de tirar endavant aquesta iniciativa, es compti o no amb el fons FEDER “Hem de ser capdavanters i ho hem de poder ser per nosaltres mateixos, si no ho fem nosaltres, algú altre ens passarà davant” ha explicat l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull.

El projecte compta amb cinc socis institucionals que es fan càrrec del finançament del projecte: Ajuntament de Vilafranca, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, DO Penedès, Ajuntament de Subirats i Mancomunitat Penedès-Garraf. A més, hi participen 15 entitats del món empresarial, acadèmic i de l’administració pública com Innovi, UVIPE, Insititut del Cava, Covides, ADEPG, Fundació Pro Penedès, UEP, Escola d’Enoturisme, Consorci de Promoció Turística del Penedès, La Carretera del Vi, Bodegues Torres, Casa Ametller, TAMIC, Xarxes de Telecomunicacions Alternatives i l’Institut Eugeni d’Ors.

FER UN COMENTARI