El Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola ha presentat aquesta setmana la vuitena edició del Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, que enguany dediquen a l’aigua i la seva repercussió en el paisatge i el patrimoni d’arreu de la vegueria Penedès. El congrés es recupera després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia.
“Ens agradaria que el congrés d’enguany fos més transversal i fugís de l’elitisme, per apropar la importància de l’aigua en el nostre paisatge a tothom” aclaria Pau Batlle, vocal de l’entitat. Així, la programació inclou, a banda de les ponències més tècniques que es faran al Vinseum els dies 31 de març i 1 d’abril, activitats culturals i de descoberta de l’entorn obertes al públic general: “el riu és el gran oblidat de la nostra societat, perquè ha passat de ser un element important a ser una claveguera, i creiem que cal recuperar la consciència que els rius són les venes del territori” afegia Batlle.
El congrés comença amb les seves activitats prèvies aquest mateix dimarts dia 22, amb la presentació d’una arquitectura efímera al Camí del Riu des del Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit. La resta d’actes de la programació es concentren la setmana vinent, que continuen amb una col·laboració amb el Vinseum mitjançant la qual el CEPVI aporta el director i un dels protagonistes de la pel·lícula “Vignes dans le rouge” a la projecció del film o amb una conferència a càrrec de l’ambientòloga Cori Calero al voltant de la lluita contra el canvi climàtic.
Pel que fa a la vessant acadèmica del congrés, el dijous 31 les ponències es centraran en l’aigua com a recurs de qualitat i autosuficiència, tocant temes com els recursos hídrics o la realitat global del sector vitivinícola amb la participació d’experts com Lluís Giralt (INCAVI), Manel Badia (Keyland Farm Design) o Frédéric Massie (Derenconcourt Consultants), i també hi haurà ponents com Marc Talavera (Col·lectiu Eixarcolant) i Ignasi Grau (IGREMAP), que explicaran el tractament de l’aigua al Parc Agrari de la Conca d’Òdena i a l’Agroparc Penedès respectivament, o Aurora Suñol, que exposarà la gestió de l’aigua a Vilanova i la Geltrú, entre altres.
El divendres 1 d’abril el congrés analitzarà el patrimoni i arquitectura de l’aigua al Penedès, repassant la història de les infraestructures de la zona amb expertes com Núria Molist (MAC Olèrdola), l’arquitecta Rosa Escala o l’arqueòloga Carme Miró, o de projectes locals com les Madrigueres, els molins o el Camí del Riu, clara “mostra del lligam de la solidaritat i l’asociació territorial”, segons apuntava la presidenta Soazig Darnay.
La programació també s’acompanyarà de participacions artístiques i sortides a l’exterior com una descoberta per la riera de Llitrà amb l’expert en la natura de l’entorn Xavier Bayer i l’activitat “Memòries Líquides” amb la periodista Rosa Vendrell.
La programació completa es pot consultar a través de la pàgia web cepvi.cat, on també es centralitzen les inscripions.