La intercooperació, clau per fer créixer l’economia social

0
622

En els darrers quatre anys al Penedès s’han creat 63 cooperatives que han generat prop de 200 nous llocs de feina

Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de la vegueria Penedès, ha presentat aquesta setmana el seu full de ruta per fer créixer l’economia social i solidària al territori. Ho ha fet en el marc de la visita que el  director del Programa d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, Josep Vidal,  ha fet a diferents projectes sorgits a l’empara de l’Ateneu o dels Projectes Singulars, una altra línia amb la qual la Generalitat promou l’impuls de nous projectes cooperatius o la consolidació d’altres existents.

En total, en els darrers quatre anys el Programa d’Economia Social ha destinat al Penedès prop de 2 milions d’euros per tirar endavant l’Ateneu i gairebé una vintena de Projectes Singulars. En total, en els quatre anys que fa que existeix Coopsetània, s’han acompanyat i impulsat la creació de 22 empreses cooperatives i ha contribuït a la generació de 131 llocs de feina nous. Pel que fa a la línia de Projectes Singulars, han permès la creació de 41 noves empreses de l’economia social i han generat 64 llocs de feina. “En total des del Programa s’han creat prop de 1.000 empreses que han generat gairebé 5.000 llocs de treball. Estem davant un model d’èxit, per això la Generalitat enguany aposta per fixar l’estratègia dels Ateneus a tres anys vista”, explicava Vidal. En aquest sentit, un dels eixos estratègics de Coopsetània serà promoure la intercooperació entre entitats per impulsar noves iniciatives entorn de l’economia social.

Enguany a la vegueria hi ha onze Projectes Singulars impulsats per diferents entitats de l’economia social. Justament, Vidal va visitar-ne quatre: el projecte de recuperació d’oli domèstic per crear biodièsel de la cooperativa Entrem, a Santa Margarida i els Monjos; la iniciativa impulsada per Covides, Cevipe, la cooperativa de Marçà i Emelcat per crear comunitats energètiques en l’àmbit rural; el projecte de la Fundació Mas Albornà per implementar un nou servei de manipulació alimentària amb cambra de temperatura controlada, a Olèrdola; i Drop Camper, una cooperativa que construeix minicaravanes tot terreny, a Masquefa.

FER UN COMENTARI