La cantant i activista Oumou Sangaré serà la cap de cartell del FIMPT de Vilanova

0
456

Del 7 al 10 de juliol tindrà lloc a Vilanova la 41a edició del FIMPT, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional, amb concerts de músiques d’arreu del món que es combinaran amb altres activitats. Serà el primer FIMPT [en principi] sense restriccions de la pandèmia i s’allargarà un dia més del que és habitual, mantenint l’essència més mediterrània. A l’escenari principal de la plaça del Port s’hi afegirà l’espai de la plaça de l’Assumpació, al barri de la Geltrú, de la mà de la Fira Mediterrània de Manresa, el seu Obrador d’Arrel, i el Concurs Sons de la Mediterrània.

L’alcaldessa Olga Arnau ha destacat que enguany “el FIMPT recupera la I d’internacional amb propostes de fora de l’estat, que completen un cartell de propostes nacionals i de joves creadors”, i la regidora de Cultura Mercè Mateo ha subratllat l’àmplia varietat de propostes, “que van des del tradicional so cubà, a la música reivindicativa i feminista africana, passant pels grups de mestissatge de casa nostra o la música d’arrel més genuïna i actualitzada”.

Com a cap de cartell hi ha la cantant i activista africana Oumou Sangaré, que arribarà a Vilanova des del seu Mali natal en la seva gira europea. El concert al FIMPT és l’únic confirmat de tot l’Estat d’una de les grans diva de la cançó africana, que sol aprofitar les seves aparicions per denunciar la situació de les dones del seu país i la seva manca de drets. També hi actuarà, de l’àmbit internacional, la formació de música cubana Grupo Compay Segundo.

L’estil festiu i el mestissatge el proporcionarà quintet femení i barceloní Maruja Limón, que presentarà el seu tercer disc “Vidas”. La seva música és una barreja d’influències provinents del flamenc, del pop i dels ritmes llatins. Las Karamba, un grup format a Barcelona per sis dones originàries de Catalunya, Veneçuela, Cuba, Panamà i Argentina, portaran els seus ritmes de trap, son, salsa o txa txa txa a Vilanova. I per últim, el festival deixarà espai a Roger Andorrà porta la música de gralla a l’àmbit d’electrofolk, l’electrotradi o l’electrogralla.

El públic més familiar hi haurà l’actuació del grup de grallers de l’escola de Sitges, de Dinapontus i de la Banda de Música Mestre Montserrat, a més del grup Falsterbo, que després de 54 anys cantant música folk, amb 166 cançons gravades, han decidit fer l’última gira i deixar de cantar en públic.

La música d’arrel més genuïna tindrà diversos moments dins el festival. El primer és la recuperació de la trobada de sacs de gemecs i flabiolaires Firasac, i els altres dos són l’actuació de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, formada per 30 joves músics, i la de Miquel Gil, per homenatjar a l’exdirector del FIMPT i fundador dels Grallers de l’Acord Miquel González.

El cartell d’aquesta edició és obra d’Irene Garzie, una jove il·lustradora vilanovina. El FIMPT és obert a tothom i l’entrada per a tots els concerts serà gratuïta.

 

 

FER UN COMENTARI