Mossos destapa una organització de Tràfic d’Éssers Humans a Vilafranca i Sitges

0
1410
MOSSOS D'ESQUADRA

La Unitat de Tràfic d’Éssers Humans ha inspeccionat dinou establiments comercials que formaven part de la xarxa

Aquesta setmana Mossos d’Esquadra ha fet públic el creixement i intensificació del desplegament d’efectius i operacions per desmantellar organitzacions criminals que es dediquen al tràfic de persones, així com les dades al voltant d’aquestes investigacions.

Des de Mossos expliquen que entre el 2016 i el 2022 s’han atès 51 víctimes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral i sexual, en la seva lluita contra les màfies i grups que exploten persones vulnerables, sovint captades en països en condicions de vida precàries.

Vilafranca i Sitges, al punt de mira

El mes de maig d’enguany, la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans dels Mossos d’Esquadra, juntament amb Inspecció de Treball de Catalunya i tutelats pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Vilafranca del Penedès, va iniciar una investigació al voltant d’una organització criminal assentada a Vilafranca i a Sitges. Aquest grup concret captava principalment homes del seu mateix país d’origen, coaccionant-los amb la promesa de regularitzar la seva situació administrativa a Catalunya. Un cop aquí, els retiraven el passaport, els allotjaven i empadronaven en domicilis comprats o llogats pels membres de l’organització, i els forçaven a treballar en algun dels 19 establiments comercials que regentaven: supermercats, restaurants i bars.

Des del grup criminal també obligaven les víctimes a sol·licitar protecció internacional a Espanya com a sol·licitants d’asil, perquè creguessin que podrien regularitzar la seva situació en un període d’entre dos i tres anys.

Per la seva banda, les organitzacions aconseguien mà d’obra barata estalviant-se els impostos, seguretat social i tots els costos de contractació, oferint sous molt inferiors al salari mínim. Si els treballadors es queixaven o reclamaven millors condicions, rebien amenaces o patien agressions.

Aquesta investigació va suposar cinc entrades i perquisicions i dinou inspeccions en els diferents establiments de la xarxa empresarial a Sitges i a Vilafranca. Els investigadors van detenir els quatre caps de l’organització i s’investiga a tres col·laboradors més. El dia d’avui, els comerços on es practicava aquest tràfic continuen actius.

Autoreconèixer-se

com a víctimes

Durant el procés d’investigació al territori els agents van trobar indicis per sospitar que set dels treballadors dels diferents locals podien ser víctimes de tràfic d’éssers humans. A més, quan es va posar en marxa l’operatiu es van localitzar tres homes més en situació administrativa irregular que estaven treballant en aquests locals.

Seguint el procediment, es van fer deu entrevistes de recerca d’indicadors de tràfic d’éssers humans, tot i que només es va identificar formalment una víctima. Des de Mossos asseguren que això es deu al fet que quan parlen amb les possibles víctimes aquestes “tenen dificultats per obrir-se i explicar el seu relat vital, que és essencial per iniciar l’estatus de víctima”. Els agents afegeixen que “són persones amb una alta vulnerabilitat i un elevat estat de necessitat, al qual se li suma la generació d’un deute amb l’organització que els capta en concepte de trasllat, manutenció, o allotjament, entre d’altres, motiu que els lliga i els sotmet encara més”.

Per altra banda, aquestes persones perceben una qualitat de vida a la qual no poden accedir als seus països: “aquesta perspectiva de millora fa que no siguin conscients de la situació d’explotació en la que es troben i sovint no se senten víctimes. És més, perceben les actuacions policials com a perjudicials per als seus interessos” conclouen des de Mossos.

Aquest 2022, la Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans dels Mossos d’Esquadra té obertes nou investigacions: quatre amb la finalitat d’explotació sexual, tres amb la finalitat d’explotació laboral i dues més amb la finalitat de dur a terme activitats delictives, com el tràfic de drogues.

FER UN COMENTARI