Després de mesos treballant en el projecte, el passat 11 d’agost la fotògrafa Maria Rosa Ferré va reunir a Cal Figarot 48 de les 50 viticultores de la vegueria que ha entrevistat i retratat per al llibre “50 viticultores del Penedès. Converses a peu de vinya”. A més de les imatges, els textos també són de Ferré i el llibre, editat per Edicions i Propostes Culturals Andana, es preveu que es presenti el 26 de novembre al Palau Robert de Barcelona i, posteriorment, al Penedès.
Maria Rosa Ferré ha estat un any i mig treballant en aquest llibre. Explica que la idea va néixer després de fer les fotografies per una publicació de l’Incavi i que la va dur a visitar les 12 DO catalanes: “A mi sempre m’agrada entretenir-me a parlar amb les persones que retrato i parlant amb algunes pageses d’arreu em vaig adonar del poc que es valoraven. Em deien que elles no eren ningú, que treballaven la terra però que parlés amb els marits… Sentir això reiteradament, comprovar com a les alçades que estem a la nostra societat encara hi ha dones que són invisibles i que hi ha tanta dependència dels marits, pares i fins i tot germans, va fer que em plantegés la idea de buscar pageses de la DO Penedès i reunir les seves històries en un llibre”.
50 històries vitals
Al principi la temença de l’autora era poder localitzar prou viticultores de l’àmbit de la DO Penedès per poder fer el llibre. Però a mesura que s’anava endinsant en el tema, n’anava coneixent més: “La idea inicial era parlar amb 25, però en vaig trobar tantes amb històries tan interessants que al final amb l’editor vam acordar ampliar-ho fins a 50. He hagut de picar molta pedra, però sens dubte, ha valgut molt la pena”.
D’aquestes 50 dones, la més jove té 22 anys i la més gran 91. 36 són de l’Alt Penedès, 6 del Baix Penedès, 4 de l’Anoia, 2 de l’Alt Camp, 1 del Baix Llobregat i 1 del Vallès Occidental. Totes elles tenen alguna vinya dins de la DO Penedès. A més, n’hi ha 40 que són propietàries d’explotacions, 4 són migrants, 3 jubilades i fins i tot n’hi ha una que és Creu de Sant Jordi. “Em va sorprendre molt la gran formació de moltes d’elles i en àmbits molt diversos: hi ha farmacèutiques, enòlogues, economistes, patrones de iot, especialistes en escenografia, enginyeres… El denominador comú de totes és que estimen la terra i per això s’hi dediquen”.
Darrere d’aquestes 50 dones Ferré explica que hi ha històries molt interessants i alguna de molt colpidora: “He rebut molt més del que elles m’han donat. He conegut experiències de vida molt interessants, hem rigut i hem plorat. Ha estat molt gratificant poder escoltar dones que potser ∫ningú els havia preguntat a què es dediquen”. Maria Rosa Ferré, que ha fet el llibre sense ànim de lucre, explica que ha descobert també noves generacions de dones joves que volen recuperar les vinyes abandonades de la família i elaborar elles mateixes el seu propi vi: “Hi ha gent jove emergent molt interessant, que s’ajuden les unes a les altres per tirar endavant els seus projectes”.
Tot i que el llibre es presentarà al Palau Robert de Barcelona el mes de novembre, l’autora i l’editorial preveuen fer una presentació també al territori. A més, al voltant del llibre Ferré està treballant en una exposició fotogràfica amb imatges i la història d’algunes d’aquestes cinquanta dones per tal que es pugui exposar a tots els municipis on es requereixi “sempre i quan s’hi faci alguna activitat, xerrada o debat al voltant de la pagesia en femení”, puntualitza.