Verema amb valors

0
222

El projecte coo-pera, impulsat per Actua, dona feina a 30 persones de col·lectius vulnerables aquesta verema

El 10 d’agost, trenta persones amb alta vulnerabilitat i sense feina començaven la verema d’enguany. Ho feien contractats per coop-era, el projecte que la cooperativa Actua, amb seu a Vilafranca, impulsa amb l’objectiu de formar i ocupar persones molt vulnerables -majoritàriament joves- en tasques agràries i forestals per tal de poder garantir el relleu agrari en un sector cada dia més envellit i amb dificultats per continuar treballant la terra.

D’aquesta trentena de persones, més de la meitat (setze) són joves provinents de diferents centres de menors no acompanyats i pisos tutelats del territori i gestionats per diferents entitats com Diagrama, Gedi, Eduvic i Actua, mentre que la resta són persones que han participat en programes d’inserció laboral d’Actua al Vendrell i Vilafranca. “Enguany s’ha produït una sinergia molt interessant dins del moviment de l’economia social i solidària”, destaca Christian Buono, un dels responsables de coop-era. I és que, una de les apostes que el projecte s’ha fixat aquesta verema ha estat tramitar les primeres altes a la Seguretat Social de joves vulnerables, és a dir, oferir-los la seva primera feina i tramitar tota la documentació. Per aconseguir inserir-los al món laboral ha estat clau la col·laboració entre els educadors i tutors de totes les entitats perquè els joves poguessin realitzar els cursos de Prevenció de Riscos Laborals corresponents i complissin amb tota la documentació requerida a temps.

Les previsions són que aquests 30 joves veremin fins a mitjans setembre. Els principals clients del projecte són socis de Covides i també compten amb la demanda d’altres pagesos de l’Alt i Baix Penedès. “Per ara tenim 2.7000 hores contractades per a socis de Covides i 1.000 més per a d’altres privats”, comenta Buono.

Inserció i relleu agrari

El projecte coop-era va néixer fa més de dos anys davant la constatació per part de Covides de l’envelliment del sector, la manca de relleu agrari i l’augment de l’abandonament de terres. Davant d’això, la cooperativa d’iniciativa social Actua, que es dedica sobretot a la gestió de CRAE, centres de menors no acompanyats i pisos tutelats per a joves, amb el suport de la cooperativa Entrem d’inserció laboral, va impulsar coop-era amb l’objectiu de formar joves vulnerables en tasques agràries i forestals i així poder-los oferir una sortida laboral digna i, alhora, garantir el relleu agrari. A partir del segon any de vida, coop-era ha estat gestionat únicament per Actua.

El ventall de serveis que ofereix coop-era és ampli: des de serveis agraris puntuals com la campanya de verema o la collita d’olives, fins a tasques forestals, passant per la gestió integral de finques, venda de producte manipulat. Aquest és el cas, per exemple, de la finca Ca la Marieta, a Sant Pau d’Ordal. Fa dos anys el seu propietari va estar a punt d’abandonar-la davant la manca de relleu, però el projecte va fer-se’n càrrec i des de llavors que la treballa, cuidant l’horta i els presseguers, venent els préssecs al Mercat del Préssec d’Ordal i produint melmelada amb els excedents.

Traves administratives

Aquesta verema coop-era s’ha trobat amb un entrebanc afegit: la nova llei laboral que exigeix contractar en modalitat indefinit-fix discontinu i que requereix un seguiment especial: “Ara cada vegada que sorgeixen noves necessitats de personal hem de seguir un ordre estricte segons l’històric de contractació de campanyes anteriors. Això ens dificulta molt la feina, ja que no tots els treballadors que hem tingut anteriorment els localitzem fàcilment, els hem de fer arribar l’oferta, si no els interessa, han de renunciar-hi formalment… És una feinada afegida que posa de manifest que és una llei feta des dels despatxos que no s’adiu al món real, i menys encara al sector agrari”, denuncia Christian Buono.

FER UN COMENTARI