Unió de Pagesos denuncia que el 0,40 euros/kg de raïm ha quedat per sota cost

0
374
Veremadors aquest 2022 (foto: ACN)

Amb la verema pràcticament acabada, Unió de Pagesos ha fet aquest matí valoració de la collita confirmant el que ja s’havia anunciat per activa i per passiva a principis d’estiu: que hi ha hagut una reducció important del potencial productiu degut a l’estrès hídric i les altes temperatures A l’Alt Penedès, a més, cal sumar-hi les pedregades de final d’agost que van afectar unes 1.000 ha. A Catalunya aquesta disminució de la collita ha estat del 30%, mentre que a la DO Cava, curiosament, ha estat del 15%. Unes xifres que al sindicat no els quadren i que anuncien que estudiaran.

 

Malgrat que enguany el quilo de raïm s’ha pagat a més bon preu que els anys anteriors (0,40 euros/kg), el marge se l’ha menjat la poca producció provocant que, un any més “la pagesia no arribi a cobrir els preus de producció. S’ha collit menys i se’ns ha pagat poc”, reblava Josep Marrugat, responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos.

 

Al Penedès la varietat que més s’ha vist afectada per la sequera ha estat el macabeu i el xarel·lo, amb una caiguda d’entre un 30 i un 50%, les vinyes de parellada també han produït per sota, igual que les de varietats negres, mentre que les de chardonnay i pinot noir la reducció ha estat poc significativa. Aquest és el tercer any consecutiu que es cull menys raïm, el 2020 va ser a causa del míldiu, i el 2021 també per la sequera. Si les xifres de collita d’enguany es comparessin amb les d’abans del 2021, en lloc d’un 30% la caiguda hauria estat del 40%, segons Unió de Pagesos.

El preu, per sota cost tot i els 0,40 euros/kg
Unió de Pagesos es queixa que el preu de 0,40 euros el kg que va recomanar l’INCAVI ha quedat curt i que pràcticament cap elaborador ha pagat per sobre. Pel sindicat, el preu del raïm enguany hauria d’haver estat entre 0,50 i 0,60 euros i en cas dels ecològics per sobre dels 0,60. “Les vinyes per cava aquest any han donat produccions per sota dels 3.000 euros/ha, és a dir, per sota cost. La viticultura especialment per cava no és viable”, comentava Rafael Ramon, responsable d’Unió de Pagesos al Penedès. La problemàtica del preu del raïm és més accentuada a la zona de la DO Cava i a l’Alt Penedès que no en altres denominacions d’origen. Això es deu, segons el sindicat, perquè hi ha una empresa que el determina: “Freixenet Henkell fixa el preu i tota la resta d’elaboradors van a remolc perquè ja els hi va. S’hauria de trencar aquesta tendència. A més, el valor de referència del cava de guarda superior, 0,50, està molt per sota del que tocaria i això fa efecte tap i no deixa estirar la resta de preus”, manifestava Marrugat.

Els cellers, segons Unió de Pagesos, “perseguien” els pagesos perquè els portessin raïm, però no han tocat preu de sortida de compra: “Aquest any el 80-90% dels pagesos tenen un cost de producció per sobre dels 0,40. Sabem que no es complirà la llei de la cadena alimentària i el que demanem és que es facin inspeccions cas per cas i es faci complir la llei”.

Davant l’empobriment progressiu del sector vitivinícola i, en general, de la pagesia Rafael Ramon és taxatiu: “Som molt pessimistes. Sabem que la situació actual és greu per a tothom, però en l’àmbit de la petita agricultura, entre el canvi climàtic, la guerra a Ucraïna, la covid i els oligopolis, estem condemnats. I  això provoca abandonament de la pagesia, del territori, augment de la massa forestal i en conseqüència del risc d’incendis… La situació és molt greu”.

Poc estoc per passar l’any
Des d’Unió de Pagesos alerten també que la reducció de la collita d’enguany fa que els cellers tinguin poc estoc: “Només cenyint-nos a les produccions oficials la collita de raïm i vi és justa per cobrir les necessitats”, indicava Marrugat. Pel que fa al cava, expliquen que és més complicat de preveure, tot i que, auguren un increment del preu al·legant aquest poc estocatge: “La disminució de raïm repercutirà en els tiratges de les empreses elaboradores, que diran que degut a l’increment de l’alumini, el cartró i el transport es veuen obligades a incrementar el preu de l’ampolla. Com sempre, ni esmentaran i menystindran el més important de tot, que és el que conté l’ampolla i que és el que hauria d’estar al centre del producte”.

FER UN COMENTARI