La gamba grossa ha assolit ja preus de Nadal i els pescadors alerten que, probablement, al desembre ja no es pugui trobar aquesta especie a les peixateries

El preu del peix i del marisc segueix pujant i sembla que, de moment, no té sostre. Quan som a punt de tancar el mes d’octubre, molts productes ja han assolit xifres de ple dia de Nadal, com el cas de la gamba vermella de Vilanova, que ja supera els 175 euros/kg, un preu que fins ara només s’havia registrat els dies 23 i 24 de desembre. “Normalment el preu de la gamba acostumava a pujar a meitats del mes de novembre, però enguany hem vist com des del mes de setembre ha anat pujant i pujant sense que hi hagi com moment d’estabilització dels preus”, explica el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Vilanova, Jaume Carnicer.

Els pescadors tenen molt clar que el motiu d’aquest increment són les polítiques pesqueres europees que els obliguen a reduir el dies de pesca. En altres paraules, a aquestes alçades de l’any molts vaixells del Mediterrani ja han exhaurit els dies que tenien per poder sortir a pescar i ara es veuen obligats a quedar-se amarrats a port. Això vol dir, per tant, menys producció en un moment que la demanda de peix i marisc augmenta considerablement. “Amb això el que aconseguirem és que segons quins productes tinguin uns preus desorbitats durant tot l’any”, diu Carnicer, que admet que això és bo pels productors, però que “en el fons és una bombolla que no és real”. “La gamba no hauria de tenir aquest preu perquè acabarà provocant una dependència i tothom mirarà de capturar el producte que és més rendible”, afegeix. Un fet que provocarà, de retruc, una sobrecàrrega encara més gran als caladors d’aquesta zona.

Si no poden sortir a pescar vol dir que, probablement, els dies previs al 25 de desembre ja no trobarem gamba vermella a les peixateries. “De producte no en faltarà, perquè hi haurà carabiners, gamba blanca de l’Atlàntic o escamarlans d’Escòcia, però és molt probable que moltes poblacions es quedin sense poder comprar productes locals”, avisa el Patró Major. Actualment, només el 20% del peix que es consumeix a Catalunya és de proximitat i l’única cosa que demanen els pescadors és que, com a mínim, “aquest 20% es respecti”.

Flota amarrada a port // LA FURA.

L’1 de gener, més restriccions

A partir del gener del 2023, es preveu que entri en vigor un nou pla de gestió, el de l’encerclament. Una pla que, entre d’altres mesures, demana una veda de sardina de 4 mesos a l’any, a més dels dos mesos que actualment ja estan obligats a fer, i que reduirà en un 40% el topall de captures d’aquesta especie. Per tant, durant aquests quatre mesos no es podrà pescar sardina, una normativa que també limitarà els pescadors a l’hora de capturar seitó: “A diferència d’abans, el peix blau es barreja i va junt, de manera que si agafes seitó i a dintre de la xarxa també hi ha sardina, hauràs d’arriar i no podràs pujar el peix a la barca”.

“És molt probable que la sardina s’acabi convertint en un producte de luxe a partir de l’any que ve”, avisen els pescadors, que reclamen participar activament en les decisions que afecten el sector. “Mentre sigui una persona des d’un despatx a més de mil quilòmetres del mar l’encarregat de prendre les decisions, no ens en sortirem”, lamenten. Davant d’aquesta situació, fonts de la Confraria de Pescadors de Vilanova apunten que moltes embarcacions s’estan plantejant amarrar la barca, deixar de treballar i “passejar amb la família, en lloc de passejar-se pel mar “per llençar el peix, les ganes i els diners”.

FER UN COMENTARI